30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego - pomysł na poświąteczne świętowanie!

Dzień Serka Wiejskiego to święto, które ma dość nietypowe korzenie. Jego geneza wiąże się bowiem z humorystycznym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego. Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, co spowodowało rozpowszechnienie informacji o święcie i przyczyniło się do jego utrwalenia. Dzień Serka Wiejskiego – mimo że początkowo był żartem – doskonale wpisał się w kalendarz i potrzeby konsumentów, którzy po obfitym ucztowaniu świąt Bożego Narodzenia z przyjemnością i ochotą sięgają po lekki posiłek w postaci pożywnego serka wiejskiego.

Dzień Serka Wiejskiego obchodzimy w tym roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym i największym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r. Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka – oparta na najwyższej jakości mleku – pozostała niezmienna. To właśnie wysoka jakość surowca sprawia, że Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. W odpowiedzi na duże zainteresowanie produktem OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.

Inspiracje kulinarne: sylwestrowo-karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim

Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka – na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!

Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Serek Wiejski z Piątnicy
  • 2 pomidory
  • łyżka tahini
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz – do smaku
  • ziarna z połowy granatu
  • kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.
  2. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
  3. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
  4. Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
  5. Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!

Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
  • 100 g chleba pumpernikiel
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz – do smaku
  • 3 g kardamonu
  • skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.
  2. Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.
  3. Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.
  4. Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!

(Informacja OSM Piątnica)


Współpraca