Debata rolna o wyzwaniach dla branży zwierzęcej

11.07.2020 -

Wyzwania dla branży mleka, wołowiny i wieprzowiny w czasie pandemii Covid-19. To główny temat debaty ekspertów, która odbyła się 24 czerwca.

Organizatorem debaty były redakcja "Hoduj z Głową Bydło" oraz "Hoduj z Głową Świnie", portal Agropolska.pl oraz Federacja Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

Podczas debaty rolnej poruszonych zostało wiele tematów, które dotyczą aktualnej sytuacji w poszczególnych branżach produkcji zwierzęcej w czasie trwania pandemii Covid-19.

Debatę poprowadzili Rafał Leroch, Redaktor Naczelny magazynu "Hoduj z Głową" oraz Mirosław Lewandowski, redaktor portalu Agropolska.pl.

Uczestnikami debaty byli Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Jacek Jagiełłowicz, wiceprezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

Uczestnicy debaty najpierw mówili o tym, jak wygląda sytuacja po czasie pandemii koronawirusa w poszczególnych sektorach produkcji zwierzęcej.

Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w nagraniu debaty od 1 do 14 minuty.

Jakie są prognozy dla sektora produkcji zwierzęcej dotyczące najbliższych tygodni oraz miesięcy? To drugie zagadnienie, które można znaleźć w nagraniu od 14 do 22 minuty.

Europejski Zielony Ład to kolejny temat, o którym dyskutowali uczestnicy debaty. Szczegóły można znaleźć w nagraniu od 22 do 40 minuty.

Ostatnim wątkiem poruszonym podczas debaty były organizacje prozwierzęce. Jej uczestnicy zastanawiali się m.in., czy istnieje możliwość podjęcia jednolitych działań w całej branży zwierzęcej w temacie działań tego typu organizacji.

(11.07.2020 za agropolska.pl)


Współpraca