Dobry początek roku na rynku produktów mleczarskich
04.01.2024 -
Pierwsza aukcja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się na plusie. Notowania produktów mleczarskich wzrosły po raz trzeci z rzędu.
Sesja z 2. stycznia br. na giełdzie Global Dairy Trade, utrzymała dotychczasową tendencję wzrostową. Wartość ogólnego indeksu cenowego wzrosła o 1,2%
Pomimo wzrostu ogólnego indeksu cenowego większość dostępnych kategorii produktów mleczarskich na ostatniej sekcji potaniała. Największy spadek odnotowano w przypadku laktozy (- 5,0%). Natomiast najwyższy wzrost wystąpił w przypadku pełnego mleka w proszku ( + 2,5%).
Wolumen sprzedanych produktów mleczarskich w trendzie spadkowym
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 26 206 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 1 tys. tony niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Podobna sytuacja miała miejsce na poprzedniej sesji, choć teraz spadek był znacznie mniejszy. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,2%,
- Masło – wzrost o 2,1%,
- Maślanka w proszku – spadek o 0,1%,
- Ser Cheddar – spadek o 2,4%,
- Laktoza – spadek o 5,0%,
- Mozzarella – bez zmian (0,0%),
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,9%,
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,5%
Źródło: GDT
(04.01.2024 za farmer.pl)