Dzieci potrzebują wapnia, a mleko jest jego doskonałym źródłem

Po mleko i jego przetwory warto sięgać w każdym wieku, ale w diecie najmłodszych produkty mleczne są szczególnie istotne ze względu na dużą zawartość łatwoprzyswajalnego wapnia. Jest on bardzo ważny dla dzieci i młodzieży – odpowiada za mocne kości i zęby. Młody człowiek spożywający zalecane ilości bogatych w wapń produktów mlecznych, będzie miał mocne kości w późniejszym wieku. Warto więc dbać o to, by młodzi ludzie, każdego dnia spożywali odpowiednią porcję mleka i sięgać po wysokiej jakości nabiał wytwarzany w polskich zakładach.



Jak podkreśla Anna Taraszewska, dietetyczka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, bardzo ważne jest, by w okresie, gdy następuje intensywny wzrost, a także w okresie, kiedy kształtuje się tzw. szczytowa masa kostna będąca zabezpieczeniem mocnych kości w przyszłości, dbać o to, by dieta była odpowiednio zbilansowana pod kątem wapnia. A doskonałym jego źródłem jest mleko oraz większość przetworów mlecznych.

– Dzieci od czwartego roku życia powinny spożywać minimum trzy szklanki mleka – mówi Anna Taraszewska. – Oczywiście można zastąpić je kefirem, jogurtem, a częściowo także serem. Preferowane są produkty o obniżonej zawartości tłuszczu – półtłuste lub chude.

Specjalistka z zakresu dietetyki dodaje, że najwięcej wapnia zawiera mleko i jogurt naturalny. Najmniej znajdziemy go w białym serze, ale nie oznacza to, że należy z niego zrezygnować. Twaróg jest również wartościowym produktem i ma szerokie zastosowanie w kuchni, np. można z niego przygotować smaczne pasty kanapkowe z dodatkiem kolorowych warzyw czy owoców. Dużo wapnia znajdziemy również w serze żółtym – 2 cienkie plasterki, pod względem zawartości wapnia, są mniej więcej odpowiednikiem jednej szklanki mleka. Jednak zawiera on także sporo tłuszczu i soli, dlatego należy go ograniczać w codziennej diecie, niezależnie od wieku.

Obecnie wybór produktów mleczarskich, które warto podawać dzieciom, jest bardzo duży – zarówno tych smakowych, jak i naturalnych.

– Polecam produkty naturalne, bez dodatku cukru – mówi Anna Taraszewska. – Zawierają one tylko trochę naturalnego cukru mlecznego, czyli laktozy.

Uczula też mamy, by sięgając po produkty mleczne dedykowane dzieciom, również zwracały uwagę na to, ile zawierają one cukru, który w nadmiarze nie jest wskazany w diecie najmłodszych. Warto być świadomym konsumentem i analizować skład produktów, które zamierzamy włożyć do koszyka.

Mleko jest nie tylko skarbnicą wapnia, ale też doskonałym źródłem dobrej jakości białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (m.in. układu hormonalnego, odpornościowego, mięśni), jego prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, cynku, potasu. Zawiera też witaminę A, która pomaga zachować dobry wzrok oraz witaminy z grupy B oraz D.

Robiąc codzienne zakupy, pamiętajmy o naszym zdrowiu i sięgajmy po produkty mleczne. Wybierajmy te, które powstają w polskich mleczarniach, gdyż są bardzo wysokiej jakości. Ich produkcja odbywa się na nowoczesnych liniach technologicznych, przy zachowaniu najwyższych standardów jakościowych, z mleka wyprodukowanego przez polskich rolników. Jest to istotne, gdyż w Polsce produkcja mleka skupia się głównie w czystych, ekologicznych regionach. Przekłada się to na wysoką jakość pasz, którymi karmione są krowy mleczne. Wybierając polski nabiał, wspieramy też naszą gospodarkę i pomagamy zachować istniejące miejsca pracy oraz tworzyć nowe.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)


Współpraca