Fonterra: ceny OMP bez zmian, masło lekko w dół
26.04.2021 -
Zarówno indeks ceny produktów mlecznych na GDT, jak i wielkość obrotów 20 kwietnia nie odnotowały większych zmian. Indeks cen spadł zaledwie o 0,1%, z kolei sprzedaż o 0,2%. Do takiej sytuacji przyczyniły się głównie zmiany cen proszków mlecznych oraz masła.
Cheddar kontynuuje tendencje wzrostową
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku w porównaniu do aukcji z początku kwietnia nie zmieniły się, pozostając na poziomie 3365 dolarów/t. Masło straciło na wartości raptem 0,6%, sprzedano je za 5736 dolarów/t. Z kolei pełne mleko w proszku zdrożało tylko o 0,4%, osiągając cenę na poziomie 4097 dolarów/t.
Tendencje wzrostową kontynuuje cheddar, jego cena wzrosła o 1,2% do 4436 dolarów/t.
Ceny laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego poszły w dół
Na minusie tę giełdę zakończyły bezwodny tłuszcz mleczny oraz laktoza. Bezwodny tłuszcz staniał o 3,3% do 6003 dolarów/t, a laktoza o 3,4% do 1260 dolarów/t.
(26.04.2021 za tygodnik-rolniczy.pl)