II Krajowa Ocena Wybranych Grup Produktów Mlecznych
W dniach 07-11 września 2019 w Hotelu Zamek Ryn w Rynie odbyło się XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z II Krajową Oceną Wybranych Grup Produktów Mlecznych, konkursem „Produkt Mleczny Roku 2019”, konkursem „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy. W tym roku wyjątkowo nie było wręczenia nagród „Nauczyciel Roku Mleczarstwa”, gdyż nie odbyła się Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu.
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. dr hab. Ewy Lipińskiej za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.
Laureaci II Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych
GRUPA I: Tradycyjne Przetwory Mleczne
Mleko fermentowane
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za KEFIR
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za KEFIR KAUKASKI
Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za MASŁO
Twarogi i twarożki
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za KRAJANKA ŁOWICKA
Desery na bazie mleka i śmietanki
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za JOGURT MASCARPONE ZESTAW 4 SMAKÓW
GRUPA II: Lokalne Przetwory Mleczne
Twarogi i twarożki
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale za SEREK SMAKOSZ ZIOŁOWY KLINKA
GRUPA III: Przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych
Twarogi i twarożki
– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za SEREK BIELUCH BEZ LAKTOZY 150 g
– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za SEREK ŚMIETANKOWO – KANAPKOWY
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za SEREK ŚMIETANKOWY KRIMI
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY
– Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA za GZIK – SER TWAROGOWY Z CEBULKĄ,
SZCZYPIORKIEM I PRZYPRAWAMI
– Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA za TWARÓG SERNIKOWY EKSTRA
GRUPA IV: Przetwory Mleczne z Wysoką Wartością Dodaną
Napoje na bazie mlek fermentowanych
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za Zestaw maślanek koneckich (naturalna i truskawkowa)
Śmietana i śmietanka
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za ŚMIETANKA UHT DO ZUP I SOSOÓW
Sery
– Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK za SER BURSZTYN /24 miesiące
GRUPA VI: Produkt Mleczny Roku 2020
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2020" otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser MOZZARELLA.
W Konkursie Innowacje Techniczne w Mleczarstwie, którego patronem w tym roku był Zygmunt Pankiewicz – były Prezesa Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich, wręczono pamiątkowe statuetki z jego popiersiem podmiotom, które zgłosiły swój udział w konkursie:
- Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie w kategorii innowacyjne rozwiązanie Procesowe za Innowację: modernizacja proszkowni typu C
- Firmie PRO–WAM SP. z o. o. w kategorii wieloletnia innowacyjna działalność w mleczarstwie za innowację: komputer PK 4 z systemem monitorowania niezgodności występujących w aparaturze kontrolno-pomiarowej do odbioru mleka
- Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w kategorii: innowacyjna rozwiązania procesowe za innowację: izolat białek serwatkowych WPI 95.
Ponadto, Kapituła postanowiła uhonorować mgr. inż. Janusza Skowrońskiego – Prezesa firmy Tewes BIS w uznaniu za całokształt wieloletniej działalności we wprowadzaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i zagranicą.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.