Ile mleka daje statystyczna krowa? GUS o produkcji zwierzęcej

08.09.2020 -

Produkcja żywca rzeźnego w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem w 2019 r. wyniosła 483,8 kg, a mleka 959 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 939 litrów w 2018 r. - podał Główny Urząd Statystyczny.

Dane wskazują, że w 2019 r. wyprodukowano 7107,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 4,2 tys. ton (0,1%) mniej niż w 2018 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja wyniosła 5480,7 tys. ton i była niższa od uzyskanej w poprzednim roku o 7,7 tys. ton (0,1%).

- W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2019 r. 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5%) więcej niż w 2018 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,6% produkcji krajowej - wylicza GUS.

Jak dodaje, w 2019 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2018, udział drobiowego o 2,1 p.proc., a zmalał wieprzowego o 1,9 p.proc., wołowego łącznie z cielęcym o 0,1 p.proc. i końskiego o 0,1 p.proc. Udział pozostałych gatunków - baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

Krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła w ubiegłym roku 14089,9 mln litrów i była wyższa od uzyskanej w 2018 r. o 322,1 mln litrów (o 2,3%). Odnotowano zwiększenie wydajności surowca od jednej krowy o 1% z 5747 litrów w 2018 r. do 5803 litrów w 2019 r.

- Zaobserwowano również zwiększenie wydajności mleka od jednej krowy mlecznej o 2,3% z 6258 litrów w 2018 r. do 6402 litrów w 2019 r. Średnioroczny stan krów zwiększył się o 32,5 tys. sztuk (tj. o 1,4%), a krów mlecznych o 0,9 tys. i pozostał na zbliżonym poziomie w porównaniu do poprzedniego roku. W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2019 r. 13172 mln litrów mleka (tj. o 2,5% więcej niż przed rokiem), co stanowiło 93,5% krajowej produkcji - informuje GUS.

Według wyliczeń, w 2019 r. produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 959 litrów - o 2,1% więcej niż w 2018 r.

Natomiast produkcja jaj kurzych w 2019 r. (konsumpcyjnych i wylęgowych łącznie) wyniosła 12056,5 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w 2018 r. o 242,2 mln sztuk (2,1%).

Przy czym produkcja jaj kurzych wylęgowych zwiększyła się o 90,1 mln sztuk (5,4%) do 1765,9 mln, natomiast produkcja kurzych konsumpcyjnych poszła w górę o 152,1 mln sztuk (1,5%) i wynosiła 10290,6 mln.

Wydajność jaj od jednej kury nioski (ogółem łącznie konsumpcyjnych i wylęgowych) zwiększyła się o 1,4% - z 217 jaj w 2018 r. do 220 w 2019 r.

- Gospodarstwa indywidualne wyprodukowały w 2019 r. 7989,8 mln sztuk jaj kurzych (tj. o 11% mniej niż w roku poprzednim), co stanowiło 66,3% całej produkcji krajowej. W 2019 r. produkcja jaj w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 821 sztuki, tj. o 2% więcej niż w 2018 r. - zaznacza GUS.

Produkcja wełny owczej niepranej w 2019 r. wyniosła 891 ton i przez rok spadła o 11,7 tony (1,3%). Roczna wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w 2018 r. - 3,3 kg.

(08.09.2020 za agropolska.pl)


Współpraca