Indeks cen produktów mlecznych FAO
14.01.2022 -
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od września 2021 r. notowana jest dynamiczna zwyżka indeksu cen produktów mlecznych FAO.
W grudniu 2021 r. wskaźnik ten wyniósł średnio 128,2 pkt i był większy o 2,3 pp. niż w listopadzie 2021 r. i o 19 pp. niż w grudniu 2020 r.
Wzrost indeksu cen produktów mlecznych w grudniu 2021 r. był spowodowany wysokim poziomem cen masła oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, w związku z silnym, globalnym zapotrzebowaniem importowym, przy ograniczonym eksporcie, z uwagi na obniżkę produkcji mleka w Europie Zachodniej i Oceanii. Jednocześnie nieznaczny spadek notowały ceny sera, ze względu na zwiększoną jego produkcję w Europie Zachodniej.
W całym 2021 r. indeks cen produktów mlecznych FAO był wyższy o 17,2 pp. niż w 2020 r. i wyniósł średnio 119 pkt. Na wzrost indeksu cen w 2021 r. największy wpływ miał utrzymujący się w obrębie roku popyt importowy, zwłaszcza ze strony rynku azjatyckiego, a także ograniczone dostawy eksportowe od wiodących producentów.
(14.01.2022 za gospodarz.pl)