InnoDairy Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim
11- 14 czerwca w Hotelu Mrągowo Resort & Spa, odbyło się – 30 Jubileuszowe Sympozjum InnoDairy Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Sympozjum podzielone było na V sesji wykładowych.
I sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Justynę Żulewską oraz dr inż. Marię Baranowską.
Pierwszy wykład przedstawiła dr inż. Katarzyna Staniewska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności UWM i postawiła pod lupą produkty mleczarskie, co wiemy i dokąd zmierzamy? Następnie dr Piotr Wasyluk z Wasyluk Projektowanie Kreatywne, mówił o trendach i wyzwaniach branży mleczarskiej w czasach niepewności.
II sesja wykładowa prowadzona była przez dr inż. Marię Czerniewicz.
Prof. Justyna Żulewska otworzyła sympozjum, po czym zabrał głos Rektor UWM prof. Jerzy Przyborowski oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. Małgorzata Darewicz. Film z otwarcia dostępny w naszej relacji. Następnie zostały przyznane nagrody dla firm współpracujących za pomoc w organizowaniu sympozjum z okazji 30-lecia Sympozjum. Następnie prof. Sylwia Tarczyńska opowiedziała o wspomnieniach o niedawno zmarłym prof. Stefanie Ziajce. W następnej kolejności dr Andrzej Siemaszko przedstawił informacje na temat nowego znaku certyfikującego w UE dla żywności o szczególnej wartości odżywczej. Ten wykład będzie można zobaczyć w naszej relacji. Kolejny wykład przedstawił Marcin Kuprewicz z firmy Novonesis, który opowiedział o rozwiązaniach biologicznych dla mleczarstwa. Po nim Marek Grabczak oraz Karolina Lisińska przedstawili wykład o Innowacjach i kolorach w Zentis Polska. Na koniec II sesji Olga Moreno Marro z firmy ADM mówiła o innowacjach w branży mleczarskiej z funkcjonalnymi składnikami.
III sesja wykładowa poprowadzona została przez dr inż. Marikę Bielecką.
Sesję rozpoczęła dr inż. Maria Baranowska, wspominając świętej pamięci prof. Bogusława Staniewskiego. Następnie dr inż. Wojciech Janczukowicz z Wydziału Geoinżynierii z UWM w Olsztynie przedstawił temat zmian w gospodarce wodno-ściekowej zakładów mleczrskich z korzyścią dla właścicieli. Wykład ten będzie dostępny do obejrzenia w naszej relacji. Potem Sylwia Jenkner z GEA Westfalia opowiedziała o separatorze i jego wpływie na środowisko. Następnie uczestnicy mieli możliwość usłyszeć o możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji od Michała Dębca z firmy Ecolab. Po czym Wojciech Walesieniuk przedstawił usług firmy PGS. W następnej kolejności uczestnicy usłyszeli o optymalizacji kosztów w mleczarni w zakresie higieny z produktami firmy Calvatis. Potem Marcin Tomczyk z firmy Multivac przedstawił ofertę firmy. Ostatni wykład w tej sesji przedstawili Janusz Kroll i Aleksandra Olech, którzy mówili o zamiłowaniu firmy do technologii i mleczarstwa. Ten wykład będzie można obejrzeć w naszej relacji. Następnie prof. Justyna Żulewska opowiedziała o projekcie SUP-RIM. Wykład ten dostępny będzie w naszej relacji. Na zakończenie sesji uczestnicy mogli wysłuchać debaty pt. "Quo Vadis – przyszłość polskiego mleczarstwa". W debacie wzięli udział: Emilia Pożarowczyk z SM Spomlek, Paweł Pasternak z SM Mlekpol, Wiesław Żebrowski z Ciechanowskiej SM, Piotr Wasyluk z Wasyluk Projektowanie Kreatywne, Grzegorz Rykaczewski z Banku Pekao S.A. oraz Szymon Andrzejewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie. Moderatorem debaty był Roman Wieczorkiewicz z portalu Spożywczego.
IV sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Jarosław Kowalika.
Pierwszy wykład na temat śladu węglowego w produkcji mleka w gospodarstwie rolnym przedstawił prof. Mariusz Jerzy Stolarski z Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM w Olsztynie. Następnie Marcin Winkowski z firmy DSM – Firmenich uświadomił uczestników seminarium, jak krowy mogą pomóc w walce z ociepleniem klimatu. Po czym Jacek Gorczyca i Tomek Kraszewski z firmy AAK opowiedzieli jak obniżyć ślad węglowy. W następnej kolejności uczestnicy mogli posłuchać o pakowaniu i kompleksowych liniach pakujących od Marka Kozaka z firmy ATM. Po tym Krzysztof Tetla z firmy Neumo opowiedział o ofercie firmy armatury procesowej dla przemysłu mleczarskiego. Następnie Tomasz Ziółkowski opowiedział o nowej generacji urządzeń pakujących Trepko. Na zakończenie sesji Enrico Biraschi i Cezary Bukowski przedstawili kultury bioprotekcyjne, warunki stosowania i mechanizmy działania.
V sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Sylwię Tarczyńską.
W pierwszej kolejności firma Tetra Pak pokazała, jaka będzie przyszłość mleka, wspomnieli o innowacjach produktowych wspierających zdrowie i dobrostan oraz rozwoju produktów funkcjonalnych. Po czym uczestnicy usłyszeli o Standaryzacji mleka za pomocą analizy w czasie rzeczywistym z urządzeniami Foss. Następnie Jakub Stobiecki z firmy Optiflow opowiedział o systemach rozpuszczania i homogenizacji oraz o blokach zaworowych w nowoczesnej mleczarni. Potem uczestnicy usłyszeli o wieloasortymentowej linii do produkcji napojów i deserów fermentowanych firmy Tewes-Bis. Następnie Michał Warych z firmy Elstar Fats opowiedział o możliwościach wymiany tłuszczu mlecznego w produktach mleczarskich. Po czym można było się dowiedzieć o rozwiązaniach oraz trendach na europejskim rynku, oraz możliwość wykorzystania duńskiej firmy KMC w aplikacjach dedykowanych przemysłowi mleczarskiemu. Na zakończenie sesji uczestnicy mogli posłuchać wykładu na temat łączenia wina i serów, zaprezentowanego przez profesjonalnego sommeliera Krzysztofa Królczyka.
Następnie prof. Justyna Żulewska podsumowała i zakończyła sympozjum. Ten film będzie można zobaczyć w naszej relacji.
Po części oficjalnej uczestnicy konferencji mogli skorzystać z warsztatów i degustacji wina prowadzonych przez Krzysztofa Królczyka.