Jogurtowy (fit)słoik
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego
- 150 g gęstego jogurtu
- 100 g śmietany 12%
- 100 g płatków owsianych
- 250 g świeżych owoców
- 20 g rodzynek
- 20 g orzechów
- 10 g nasion np. słonecznika
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane skropić wodą z miodem. Wymieszać z bakaliami i nasionami, a następnie wysypać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 15 minut (do momentu, aż równomiernie się zrumienią), od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
2. Ser pleśniowy drobno pokruszyć. Wymieszać jogurt ze śmietaną.
3. Na dno słoiczka wylać część jogurtu ze śmietaną, następnie układać warstwami: ser, granolę, owoce i resztę jogurtu.