Kolejny spadek cen na aukcji GDT
05.05.2020 -
Na odbywającej się 5 maja 2020 roku 259 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -0,8% w stosunku do aukcji z dnia 21 kwietnia 2020 roku, a średnia cena wyniosła 2866 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 901 do poziomu 893 pkt., co stanowi spadek o -0,8% w stosunku do aukcji z 21 kwietnia 2020 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Wzrosły ceny trzech produktów, a ceny pięciu spadły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +7,9%. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -10,3%. Spadłą też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 16442 t wobec 20601 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -2,4%, cena – 3973 USD/t;
- Masło – spadek o -5,8%, cena – 3867 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -10,3%, cena – 2107 USD/t;
- Ser Cheddar – spadek o -6,8%, cena – 4115 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +7,9%, cena – 1153 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -5,1%, cena – 8891 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,1%, cena – 2373 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,1%, cena – 2745 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 260 aukcja GDT odbędzie się 19 maja 2020 roku.
(05.05.2020 za globaldairytrade.info)