Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
01.02.2022 -
Na odbywającej się 1 lutego 2022 roku 301 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +4,1% w stosunku do aukcji z dnia 18 stycznia 2022 roku, a średnia cena wyniosła 4630 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1397 pkt do poziomu 1455 pkt., co stanowi wzrost o +4,1% w stosunku do aukcji z 18 stycznia 2022 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i laktoza. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: maślanki w proszku – o 9,7%, pełnego mleka w proszku – o +5,8% i masła – o +3,3%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28463 t, wobec 30644 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,4%, cena – 6800 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,3%, cena – 6359 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +9,7%, cena – 4009 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,4%, cena – 5684 USD/t;
- Laktoza – nie była oferowana, cena 1567 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,1%, cena – 4051 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +5,8%, cena – 4324 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 301 aukcja GDT odbędzie się 1 lutego 2022 roku.
(18.01.2021 za globaldairytrade.info)