Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
16.02.2021 -
Na odbywającej się 16 lutego 2021 roku 278 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,0% w stosunku do aukcji z dnia 2 lutego 2021 roku, a średnia cena wyniosła 3746 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1136 do poziomu 1170 pkt., co stanowi wzrost o +3,0% w stosunku do aukcji z 2 lutego 2021 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena pełnego mleka w proszku – o +4,3%, i sera Cheddar – o +2,4%. O 2% wzrosła też cena masła. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 26883 t, wobec 28707 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,1%, cena – 5527 USD/t;
- Masło – wzrost o +2,0%, cena – 5129 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,4%, cena – 4268 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +0,4%, cena – 1232 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,3%, cena – 3207 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +4,3%, cena – 3615 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 279 aukcja GDT odbędzie się 2 marca 2021 roku.
(16.02.2021 za globaldairytrade.info)