Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
05.01.2021 -
Na odbywającej się 5 stycznia 2021 roku 275 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,9% w stosunku do aukcji z dnia 15 grudnia 2020 roku, a średnia cena wyniosła 3420 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1024 do poziomu 1065 pkt., co stanowi wzrost o +3,9% w stosunku do aukcji z 15 grudnia 2020 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Wzrosły ceny wszystkich produktów. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +7,4%, masła – o +7,2% i maślanki w proszku – o +6,9%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 30313 t, wobec 31701 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,5%, cena – 4604 USD/t;
- Masło – wzrost o +7,2%, cena – 4526 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +6,9%, cena – 2876 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +5,0%, cena – 4078 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +7,4%, cena – 1099 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +4,1%, cena – 3044 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,1%, cena – 3306 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 276 aukcja GDT odbędzie się 19 stycznia 2021 roku.
(05.01.2021 za globaldairytrade.info)