Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
06.10.2020 -
Na odbywającej się 6 października 2020 roku 269 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,2% w stosunku do aukcji z dnia 15 września 2020 roku, a średnia cena wyniosła 3143 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 947 do poziomu 967 pkt., co stanowi wzrost o +2,2% w stosunku do aukcji z 15 września 2020 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Wzrosły ceny pięciu produktów, a cena dwóch spadła. Najbardziej spadła cena laktozy – o -7,4%. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +9,1% i masła – o +8,4%. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 35090 t, wobec 33791 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,4%, cena – 4131 USD/t;
- Masło – wzrost o +8,4%, cena – 3561 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +9,1%, cena – 2569 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +0,4%, cena – 3694 USD/t;
- Laktoza – spadek o -7,4%, cena – 1182 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,9%, cena – 2865 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,7%, cena – 3041 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 270 aukcja GDT odbędzie się 20 października 2020 roku.
(06.10.2020 za globaldairytrade.info)