Kolejny wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT
Na odbywającej się 6 lutego 2024 roku 349 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +4,2% w stosunku do aukcji z dnia 16 stycznia 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3571 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1061 pkt., do poziomu 1106 pkt., co stanowi wzrost o +4,2% w stosunku do aukcji z 16 stycznia 2024 rokuSpośród ośmiu oferowanych na platformie produktów wszystkie były oferowane. Cena jednego produktu spadła – sera Mozzarella o -1,8%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena masła – o +10,3% i sera Cheddar – o +6,3%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 24836 t, wobec 24909 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,3%, cena – 6033 USD/t;
- Masło – wzrost o +10,3%, cena – 6516 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +1,2%, cena – 2412 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +6,3%, cena – 4469 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +2,6%, cena – 785 USD/t;
- Ser Mozzarella – spadek o -1,8%, cena 3760 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +4,6%, cena – 2758 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,4%, cena – 3463 USD/t;