Koniec czerwca przyniósł wzrost cen masła

10.07.2020 -

W czwartym tygodniu czerwca 2020 r. na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen zbytu masła konfekcjonowanego, przy jednoczesnym wyhamowaniu wzrostu cen masła w blokach.

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.06.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 13,02 zł/kg, nieznacznie (o 1 gr/kg) mniej niż tydzień wcześniej, ale o 7% więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 15,75 zł/kg (3,15 zł za 200 gramową kostkę) i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 12%,a masło konfekcjonowane –o 9%.

Za odtłuszczone mleko w proszku w czwartym tygodniu czerwca 2020 r. płacono 8,86 zł/kg, nieznacznie (o 0,4%) mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,61 zł/kg i była o 2% niższa niż w trzecim tygodniu czerwca br. i o 3% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 5% droższe, a PMP – o 2% tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,08 zł/kg, o 1% mniej niż przed tygodniem i nieznacznie (o 0,4%) mniej niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 12,68 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był o 4% droższy, podczas gdy ser Gouda – o 4% tańszy.

(10.07.2020 za portalspożywczy.pl)


Współpraca