Krajowa produkcja przetworów mlecznych
17.11.2020
Od bieżącego roku polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych artykułów na poziomie większym niż przed rokiem.
Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski. Z danych GUS wynika, że w czasie trzech kwartałów 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 190 tys. ton, a więc o 12,5% wyższej niż przed rokiem.
W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 6,2% do 2,6 mln ton. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 130 tys. ton i była o 4,6% wyższa niż przed rokiem.
Śmietany niezagęszczonej wytworzono 308 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 360 tys. ton, czyli więcej odpowiednio o 3,3% i 2,3% niż w okresie styczeń–wrzesień 2019 r. O 0,9% do 289 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1% do 256 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 22,7% do 22,5 tys. ton.
(17.11.2020 za gospodarz.pl)