Laktoferyna - różowe złoto z Polmleku!

Projekt badawczy i superfood factory, przełom na skalę światową. Laktoferyna z Grupy Polmlek.




Laktoferyna, białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie – to produkt przyszłości, różowe złoto, które może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Produkcja laktoferyny w Polsce będzie przełomem na skalę światową i szansą na ekspansję dla polskiej branży rolno-spożywczej.
 
Projekt badawczo-rozwojowy pozyskiwania ultracennych dla farmacji i superfood białek – laktoferyny i laktoperoksydazy – wkroczył w kluczową fazę badań. Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym z Poznania opracował założenia do unikatowej technologii produkcji laktoferyny z mleka. Będzie to pierwsza linia w Europie, która ma doprowadzić do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98% laktoferyny w białku. W Lidzbarku Warmińskim, gdzie znajduje się nowoczesna fabryka Grupy Polmlek, o pierwszych wynikach swojej pracy opowiedzieli twórcy projektu.
 
Polska myśl wdrożeniowa od A do Z
Najwyżej oceniony w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Ścieżka SMART” projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości”, o wartości blisko 80 mln zł, uzyskał aż 30,5 mln zł dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki. Jego realizacja, przewidziana do maja 2027 r., jest możliwa dzięki współpracy świata nauki i przemysłu. Siły połączyli: uczelnia – Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania oraz inżynierowie i technolodzy z Grupy Polmlek. Prof. dr hab. Wojciech Białas, współtwórca projektu, pozytywnie ocenia współpracę z Polmlekiem.
W Grupie Polmlek wszystko było od początku nastawione na konkretny cel, mamy wszystkie zasoby. Działamy wspólnie i spójnie, mój zespół naukowców z technologami oraz inżynierami Polmleku, przy wsparciu właścicieli firmy i zarządu. Udało nam się opracować projekt B+R, który pokazuje, jak silny może być polski przemysł, dzięki synergii. Projekt uzyskał najlepszą ocenę w konkursie NCBR, dzięki czemu dziś jesteśmy już na etapie dopracowywania, szlifowania parametrów poszczególnych podsystemów. Niebawem będziemy mieli pełnowartościowy produkt o jakości światowej, wyprzedzającej innych producentów na rynku europejskim. Zaczynamy badać proszek pod kątem jakości końcowego produktu – podkreśla prof. dr hab. Wojciech Białas, kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
 
Polska nauka i polski przemysł muszą ściślej współpracować
Dlaczego NCBR postawiło na badania nad pozyskiwaniem cennych białek?
– Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, jako jedna z największych agencji tego typu w Europie, zostało powołane, aby realizować projekty na najwyższym poziomie innowacyjności, angażujące do wspólnego działania biznes i naukę. Mam na myśli projekty, na których efekty czekają odbiorcy nie tylko w naszym kraju, ale – patrząc chociażby na ekspansję firmy Polmlek m.in. w Afryce – można się po nich spodziewać również premiery światowej. Głęboko wierzę, że dzięki połączeniu trzech kluczowych czynników, jakimi są: wysiłki innowatorów, ponad 30,5 mln zł dofinasowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki oraz wzorcowa współpraca z NCBR, które ma 18-letnie doświadczenie we współpracy z beneficjentami i nadzorowaniu przedsięwzięć przyczyniających się do cywilizacyjnego rozwoju kraju – uda się zrodzony w Lidzbarku Warmińskim projekt zakończyć z wielkim sukcesem – mówi prof. dr hab. Jerzy Małachowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
– Korzyści ze sprzedaży produktów opracowanych dzięki technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy, a mówimy tu o innowacji produktowej w skali globalnej, będzie czerpała oczywiście sama firma, ale także polska i europejska gospodarka, które muszą dziś skutecznie konkurować z potężnymi rywalami na rynkach światowych. Największe korzyści, bo ważne dla zdrowia, będą jednak czerpać bezpośredni odbiorcy, my wszyscy: niemowlęta, dzieci, dorośli i osoby starsze. Czysta laktoferyna, pozyskana dzięki badaniom naukowym wspieranym przez fundusze europejskie, wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże utrzymać dobre zdrowie – dodaje.
 
Polmlek pionierem sekwencjonowania i frakcjonowania białek
Centrum Badawcze powstało w Lidzbarku Warmińskim – największym zakładzie Grupy Polmlek, tu też prowadzone są badania zmierzające do wdrożenia produkcji na skalę przemysłową. To nie przypadek, że wyzwania opracowania najczystszej w Europie laktoferyny podjął się właśnie Polmlek. Od lat Grupa jest europejskim liderem produkcji i eksportu wysokospecjalistycznych proszków, głównie WPC i laktozy.
Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. Utrzymujemy ciągły wzrost sprzedaży proszków specjalistycznych na światowych rynkach. Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety – chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy – mówi Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o. – Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji. Liczymy, że prezentacja projektu badawczego na tym etapie pozwoli wzbudzić już dziś zainteresowanie kontrahentów – dodaje prezes Marcin Witulski.
 
Nowe otwarcie
Produkcja laktoferyny w Polsce to nie tylko szansa na podbicie nowych rynków (Polmlek eksportuje produkty do ponad 150 krajów), ale także nowe perspektywy i wejście do gry w branży pharmacy.
Nowe technologia i innowacyjne rozwiązania otwierają nowe drogi, bo cenne białka to nie tylko laktoferyna, ale też inne frakcje, które będziemy niebawem w stanie pozyskać. To krok w nowym kierunku i otwarcie nowych perspektyw – zauważa profesor Wojciech Białas.
 
Strategia na rozwój superfood
Celem naszej strategii jest tworzenie coraz bardziej szytych na miarę produktów. Wygrywamy dzięki temu nie tylko z niskimi cenami. Zważywszy na fakt, że koszty produkcji rolno-spożywczej są w Europie jednymi z wyższych w ujęciu globalnym, musimy działać innowacyjnie, by nie zostać w tyle za graczami światowymi. Obserwujemy procesy konsolidacji i specjalizacji naszej branży w całej Europie, to także nasz core biznesowy – wysoka specjalizacja produkcji. Dlatego mocno stawiamy na badania i rozwój – puentuje prezes Marcin Witulski.
 
Laktoferyna korzyści dla zdrowia
Laktoferyna to białko naturalnie występujące w mleku – zarówno kobiecym, jak i zwierzęcym. Najwięcej laktoferyny znajdziemy w siarze, czyli pierwszym mleku matki, które jest niezwykle bogate w składniki wspierające odporność noworodka. Jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami. Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.
Jest cenna dla niemowląt i dzieci: wspiera odporność, wspomaga rozwój mikrobioty jelitowej, chroni przed infekcjami. Dla dorosłych: wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed stresem oksydacyjnym, wspiera równowagę mikroflory jelitowej. Dla seniorów: pomaga w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, wspiera zdrowie jelit, poprawia przyswajanie żelaza i może korzystnie wpływać na układ nerwowy.
To naturalny strażnik organizmu – działa subtelnie, ale skutecznie. Dla osób trenujących laktoferyna to ciche wsparcie w regeneracji i utrzymaniu zdrowia.




 
 
 
Laktoferyna
Laktoferyna

Współpraca