Maleje indeks cen produktów mlecznych FAO
11.05.2020 -
Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w kwietniu 2020 r. indeks cen produktów mlecznych na świecie uległ ponownemu spadkowi.
W omawianym miesiącu wskaźnik ten ukształtował się w granicy 196,2 pkt., a więc mniejszej o 4% niż w marcu 2020 r. i o 9% niż w kwietniu 2019 r.
Zmniejszenie wskaźnika cen artykułów mleczarskich w kwietniu 2020 r. było efektem sporych spadków cen masła i mleka w proszku, do czego przyczyniła się zwiększona dostępność eksportowa i rosnące zapasy, przy niższym światowym popycie importowym na te produkty.
Na spadek cen wpływ miał także sezonowy wzrost produkcji mleka na półkuli północnej, przy obniżonych obrotach restauracji i ograniczonym zapotrzebowaniu ze strony producentów żywności. W kwietniu 2020 r. umiarkowanie zwiększyły się notowania cen sera, z uwagi na ograniczone dostawy spot z Oceanii, gdzie produkcja ulega sezonowemu spadkowi.
(11.05.2020 za gospodarz.pl)