Maliszewska: Konsumenci decyzje zakupowe podejmują przez pryzmat wartości portfela
W dniach 1-2.10.2025 odbywa się 41. edycja Konferencji Rolniczej Ameryki Północnej i Unii Europejskiej, jedno z najważniejszych wydarzeń dialogu transatlantyckiego w sektorze rolnictwa.
Spotkanie liderów rolnictwa z Ameryki i Europy
W kongresie bierze udział około 300 osób reprezentujących Stany Zjednoczone, Kanadę, Meksyk oraz państwa członkowskie Unii Europejskiej. Uczestnikami są liderzy rolnictwa, przedstawiciele spółdzielni, eksperci branżowi oraz decydenci polityczni.
Drugiego dnia konferencji kluczowa była dyskusja „Dynamika rynkowa i trendy konsumenckie”, w której wzięła udział Agnieszka Maliszewska, prezes Polskiej Izby Mleka i wiceprzewodnicząca Cogeca.
Odnosząc się do ostatnich kryzysów – pandemii, wojny w Ukrainie i rosnących kosztów produkcji – zaznaczyła, że europejskie rolnictwo udowodniło swoją odporność, ale również ujawniło słabości: „Kryzysy pokazały naszą zależność od energii, nawozów, importu pasz, a także kruchość przystępności cenowej żywności”.
Rolnicy i spółdzielnie utrzymali bezpieczeństwo żywnościowe, ale widzimy wyraźnie, że zdolność konsumentów do zakupu wysokiej jakości żywności zmalała. Cena, smak i kultura żywieniowa pozostają najsilniejszymi czynnikami wpływającymi na wybory zakupowe – podkreśliła Maliszewska.
Panel dotyczył także zmieniających się preferencji konsumentów, w tym spadku sprzedaży żywności ekologicznej oraz produktów premium.
To paradoks – obywatele deklarują, że chcą bardziej zrównoważonej i lokalnej żywności, ale decyzje zakupowe podejmują przez pryzmat wartości portfela – zauważyła prezes Polskiej Izby Mleka.
Rynki wschodzące są szansą
W swoim wystąpieniu zwróciła również uwagę na szanse, jakie dają rosnące rynki wschodzące: „Prognozy pokazują, że do 2033 r. Indie i Azja Południowo-Wschodnia będą odpowiadać za 31% globalnego wzrostu konsumpcji, a Afryka Subsaharyjska za 18%. To pokazuje kierunek, w którym rolnictwo musi szukać nowych możliwości”.
Jesteśmy gotowi dostarczać zrównoważoną żywność, ale transformacja musi być realistyczna, odpowiednio wspierana i konkurencyjna globalnie. W przeciwnym razie ryzykujemy utratę rolników i osłabienie odporności systemów żywnościowych – przestrzegła MaliszewskaKonferencja ma na celu wzmocnienie transatlantyckiego dialogu i wymianę doświadczeń, które przyczyniają się do rozwoju bardziej zrównoważonego, innowacyjnego i konkurencyjnego sektora rolno-spożywczego po obu stronach Atlantyku.









