Mleczne napoje fermentowane

Często spotykamy się z pytaniem, czym są mleczne napoje fermentowane? Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mleczne napoje fermentowane to produkty, które otrzymane są z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację. Mikroflora ta musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia. Do mlecznych napojów fermentowanych zaliczamy m.in. jogurty, kefiry czy mleko ukwaszone.



Produkty mleczne zwłaszcza mleczne napoje fermentowane wyposażone są w probiotyki – bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej. Możemy je znaleźć przede wszystkim w takich produktach mlecznych jak jogurt, kefir, maślanka lub zsiadłe mleko. Ciekawostką jest fakt, iż nie ma możliwości przedawkowania bakterii mlecznych, ponieważ organizm poradzi sobie z ich nadwyżką wydalając je w naturalny sposób. Probiotyki pełnią funkcje tarczy ochronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, uniemożliwia ich namnażanie i przedostanie się do krwi. Przyjmowanie dużej dawki leków oraz żywności wysoko przetworzonej prowadzi do rozregulowania naszego eko-systemu. Dodatkowo należy pamiętać, że odbudowa mikroflory bakteryjnej po zastosowaniu antybiotyku zajmuje aż 6 miesięcy. Probiotyki biorą bezpośredni udział w produkcji witamin z grupy B, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Pomagają one zachować właściwą kwasowość jelita, dzięki czemu zostaje zahamowany rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i polepsza się wchłanianie takich pierwiastków jak cynk, wapń, żelazo. Dodatkowo ich regularna konsumpcja usprawnia ruchy robaczkowe jelit, co pozytywnie wpływa na metabolizm oraz chroni przed dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak biegunką i wrzodami żołądka oraz rozwojem nowotworów. Probiotyki neutralizują także objawy nietolerancji laktozy, która dotyka osoby pozbawione enzymu laktazy, rozkładającego cukier mleczny. Niektóre bakterie probiotyczne wytwarzające ten enzym, dodawane są do produktów mlecznych bezlaktozowych.

Chcesz poznać więcej mlecznych informacji? Przypominamy, iż od marca trwa rekrutacja do bezpłatnego projektu pt. Dzieciaki Mleczaki realizowanego przez Polską Izbę Mleka i sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Nie czekaj! Dołącz już teraz! Jak dołączyć do projektu? Wystarczy wejść na stronę www.dzieciakimleczaki.pl i wypełnić deklarację online, podpisać i przesłać skan na adres dzieciaki@dzieciakimleczaki.pl.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia strony www.dzieciakimleczaki.pl oraz fanpage na FB projektu, gdzie na bieżąco możecie śledzić działania realizowane w ramach projektu oraz poznać mnóstwo mlecznych ciekawostek.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)


Współpraca