Mleko krowie jest dla dzieci całkowicie niezastąpione!

26.08.2020 -

Mleko krowie to niezastąpiony składnik pożywienia – powiedział na konferencji prasowej Jan Krejsek, dyrektor Instytutu Immunologii Klinicznej i Alergologii Szpitala Uniwersyteckiego w Hradcu Králové.

Substytuty roślin, czyli „napoje mleczne”, nie zawierają niezbędnych składników, a także są bardziej narażone na np. alergie na orzechy.

Mleko – niezastąpiony składnik diety u dzieci

Według niego spożycie napojów „mlecznych” z orzechów lub soi jest ubogie pod względem odżywczym, przy niektórych składnikach tych napojów, zdaniem Krejska, istnieje ryzyko śmiertelnych reakcji anafilaktycznych. Ponadto, według niego, te napoje kosztują pięć razy więcej niż zwykłe mleko.

Według niego mleko jest szczególnie ważne dla dzieci i matek karmiących. Według niego ryzyko alergii na cukier mleczny w populacji kaukaskiej jest rzędu procent.

– Potrzebujemy całych białek, wapnia i witaminy – dodał.

Zaleca pół litra mleka, 200 gramów twarogu lub jogurtu i 40 do 50 gramów twardego sera dziennie dla dzieci i młodzieży. W Czechach jest wsparcie dla spożycia mleka w szkołach podstawowych, rząd przeznacza na ten program około 250 mln koron rocznie, a kolejne 50 mln koron przekazuje Unia Europejska. Prezes Czesko-Morawskiego Zrzeszenia Mleczarskiego Jiří Kopáček dodał, że opakowanie mleka szkolnego zapewni dziecku w wieku od siedmiu do dziesięciu lat 42% zalecanego spożycia wapnia, 53% jodu, całkowite zalecane spożycie witaminy B12 i 47% witaminy B2.

W Czechach mleko roślinne produkują nie tylko mniejsze firmy, ale także od ubiegłego roku dołączyła firma napojowa Coca-Cola HBC ČR i Słowacja. W praskim Kyje produkuje napoje roślinne z migdałów, kokosa, zboża i ryżu dla 11 krajów europejskich.

Mleko – produkcja i spożycie w Polsce

W Polsce wytwarzanych jest rocznie około 12 miliardów litrów mleka surowego. Mleko wykorzystuje się w przetwórstwie nie tylko do wytwarzania mleka spożywczego, ale wszelkich produktów mlecznych: masła, śmietany, śmietanki, twarogów, serów niedojrzewających, serów podpuszczkowych dojrzewających, jogurtów, kefirów, maślanki, mleka zagęszczonego, mleka w proszku, lodów, serwatki i kazeiny.

Spożycie mleka w Polsce od kilku lat wzrasta. W 2018 roku przeciętny Polak spożył 226 litrów mleka w postaci mleka płynnego oraz wszystkich jego przetworów z wyjątkiem masła.

(26.08.2020 za swiatrolnika.info)


Współpraca