Mleko – samo zdrowie

Mleko to biały, nieprzezroczysty płyn, który jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic ssaków. Z mleka powstaje wiele produktów mleczarskich takich jak: masło, kefir, maślanka, ser, twaróg, jogurt, które zawierają szereg składników odżywczych takie jak białko, potas, magnez, cynk, miedź, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witaminy z grupy B dzięki czemu powinny stanowić codzienny element diety.



Mleko i jego przetwory to również fantastyczne źródło wapnia. Jak wiemy, wapń to podstawowy składnik mineralny tkanki kostnej. Co ciekawe – reguluje on pracę układu nerwowego i mięśniowego, pomaga w leczeniu uczuleń i stanów zapalnych. Dzieci w wieku 1-3 lata potrzebują 500 mg tego minerału, zaś w wieku 4-7 lat – 800 mg. Pamiętajmy o tym komponując posiłki swoich pociech!

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia strony bezpłatnego projektu pt. „Dzieciaki mleczaki”, który sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka i skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym www.dzieciakimleczaki.pl oraz fanpage na FB projektu, gdzie na bieżąco można śledzić działania realizowane w ramach projektu oraz poznać mnóstwo mlecznych ciekawostek.

Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)


Współpraca