Moniecka mleczarnia zwiększa produkcję serów. Dokupi m.in. ziemię i agregat rozładunkowy sera

22.07.2021 -

Zwiększenie produkcji serów w mleczarni Mońki (MSM) umożliwiał większy w 2020 r. o 1,5% skup surowca, który wyniósł 178,6 mln litrów mleka. Mleczarnia wyprodukowała 16 tys. ton serów świeżych i 15 tys. ton serów dojrzałych (odpowiednio +4 i +8,7%). Ograniczono o 75% produkcję serów topionych. O 8% wzrosła produkcja masła do 2,8 tys. ton.

Pod względem sprzedaży spółdzielnia może uważać 2020 r. za udany. Wartość sprzedaży produktów wyniosła 313 mln zł wobec 294,9 mln zł w 2019 r. Zysk netto wyniósł 6,69 mln zł i był zbliżony do wyniku za 2019 r. Wartość sprzedaży serów wzrosła o 12%, a serwatki o 7,8%.

Zdaniem Zarządu wpływ na dodatni wynik miały głównie zwiększone ceny sprzedaży wyrobów. Ceny sera i mleka w proszku były wyższe w porównaniu z poprzednim rokiem, ceny masła, serwatki i śmietany przerzutowej wykazały tendencję malejącą.

(22.07.2021 za ppr.pl


Współpraca