Mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na mus:

  • Słonecznik łuskany 80 g
  • Biała czekolada 300 g
  • Śmietana 36% 300 g
  • 400 g Twarożku kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Miksujemy żółtka z ziarnami wanilii. Dodajemy odważną szczyptę soli i twaróg. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej 3/4 ziaren słonecznika i mieszamy. Ubijamy śmietanę. Odstawiamy do lodówki. Łączymy czekoladę z masą twarogową, czekamy aż przestygnie. Dodajemy ubitą śmietanę i przelewamy całość do pucharków. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.

Sos z solonego karmelu:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 250 ml śmietanki 36%
  • Sól

Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dolewamy wody tak, by powstała konsystencja przypominająca mokry piasek. Wstawiamy na średni ogień. Nie mieszamy! Gdy zacznie powstawać karmel, delikatnie obracamy patelnią. Gdy cały cukier przemieni się w masę, dolewamy po trochu śmietanę, by uzyskać pożądany kolor i konsystencję. Dodajemy sól. Polewamy powstałym sosem wyjęty z lodówki mus z białej czekolady i posypujemy ziarnami słonecznika.


Współpraca