Mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu
Składniki na mus:
- Słonecznik łuskany 80 g
- Biała czekolada 300 g
- Śmietana 36% 300 g
- 400 g Twarożku kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony
- 3 żółtka
- Szczypta soli
- 1/2 laski wanilii
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Miksujemy żółtka z ziarnami wanilii. Dodajemy odważną szczyptę soli i twaróg. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej 3/4 ziaren słonecznika i mieszamy. Ubijamy śmietanę. Odstawiamy do lodówki. Łączymy czekoladę z masą twarogową, czekamy aż przestygnie. Dodajemy ubitą śmietanę i przelewamy całość do pucharków. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.
Sos z solonego karmelu:
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 250 ml śmietanki 36%
- Sól
Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dolewamy wody tak, by powstała konsystencja przypominająca mokry piasek. Wstawiamy na średni ogień. Nie mieszamy! Gdy zacznie powstawać karmel, delikatnie obracamy patelnią. Gdy cały cukier przemieni się w masę, dolewamy po trochu śmietanę, by uzyskać pożądany kolor i konsystencję. Dodajemy sól. Polewamy powstałym sosem wyjęty z lodówki mus z białej czekolady i posypujemy ziarnami słonecznika.