Naleśniki na słodko i na słono
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 6-8
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego
- 150 g twarogu półtłustego
- 200 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 150 śmietany kremówki
- 175 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Dodatki:
- świeże owoce
- kilka listków melisy
- gałązka natki pietruszki
- mięso z pieczonego udka kurczaka
- kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać na gładką masę i smażyć naleśniki.
2. Nadzienie do naleśników na słodko: mocno schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone na krem. Pod koniec dosłodzić cukrem pudrem.
3. Nadzienie do naleśników na słono: ser pleśniowy zetrzeć na tarce i wymieszać z twarogiem.
4. Naleśniki na słodko posmarować kremem z mascarpone, nałożyć owoce i kilka listków melisy, dość ściśle zwinąć w ruloniki i podzielić na mniejsze części.
5. Wytrawne naleśniki posmarować masą z serem pleśniowym, a następnie nałożyć rozdrobnione mięso z pieczonego udka kurczaka, posiekane liście natki pietruszki i rozdrobnione liście kapusty pekińskiej, dość ściśle zawijać w ruloniki i podzielić na połówki.