Naleśniki na słodko i na słono

Czas przygotowania: 15 minut



Porcje: 6-8



 



 



Składniki:


  • 100 g sera pleśniowego

  • 150 g twarogu półtłustego




  • 200 ml mleka

  • 150 g serka mascarpone

  • 150 śmietany kremówki

  • 175 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru pudru

  • szczypta soli



Dodatki:

  • świeże owoce
  • kilka listków melisy
  • gałązka natki pietruszki
  • mięso z pieczonego udka kurczaka
  • kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać na gładką masę i smażyć naleśniki.

2. Nadzienie do naleśników na słodko: mocno schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone na krem. Pod koniec dosłodzić cukrem pudrem.

3. Nadzienie do naleśników na słono: ser pleśniowy zetrzeć na tarce i wymieszać z twarogiem.

4. Naleśniki na słodko posmarować kremem z mascarpone, nałożyć owoce i kilka listków melisy, dość ściśle zwinąć w ruloniki i podzielić na mniejsze części.

5. Wytrawne naleśniki posmarować masą z serem pleśniowym, a następnie nałożyć rozdrobnione mięso z pieczonego udka kurczaka, posiekane liście natki pietruszki i rozdrobnione liście kapusty pekińskiej, dość ściśle zawijać w ruloniki i podzielić na połówki.


Współpraca