Niewielki wzrost cen na aukcji GDT
20.10.2020 -
Na odbywającej się 20 października 2020 roku 270 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,4% w stosunku do aukcji z dnia 6 października 2020 roku, a średnia cena wyniosła 3159 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 967 do poziomu 971 pkt., co stanowi wzrost o +0,4% w stosunku do aukcji z 6 października 2020 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Wzrosły ceny trzech produktów i trzech spadła. Najbardziej spadła cena laktozy – o -8,0%. Najbardziej wzrosła cena masła – o +3,3% i sera Cheddar – o +3,0%. Spadłą ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 34648 t, wobec 35090 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,5%, cena – 4110 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,3%, cena – 3678 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +3,0%, cena – 3803 USD/t;
- Laktoza – spadek o -8,0%, cena – 1087 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,2%, cena – 2802 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,3%, cena – 3037 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 271 aukcja GDT odbędzie się 3 listopada 2020 roku.
(20.10.2020 za globaldairytrade.info)