Niewielki wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT
Na odbywającej się 16 kwietnia 2024 roku 354 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 0,1% w stosunku do aukcji z dnia 02 kwietnia 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3590 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1084 pkt., do poziomu 1086 pkt., co stanowi wzrost o 0,1% w stosunku do aukcji z 02 kwietnia 2024 roku.Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – maślanka w proszku. Tylko w niewielkim stopniu wzrosły ceny dwóch produktów – bezwonnego tłuszczu o 1,7% i pełnego mleka w proszku o 0,4%. Ceny pozostałych pięciu produktów spadły. Spadła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 17654 t, wobec 18737 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,7%, cena – 7062 USD/t;
- Masło – spadek o -1,4%, cena – 6546 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – spadek o -8,5%, cena – 3974 USD/t;
- Laktoza – spadek o -1,3%, cena – 740 USD/t;
- Ser Mozzarella – spadek o -3,8%, cena 3755 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku – 0,0%, cena – 2541 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,4%, cena – 3269 USD/t;