Notowania produktów mleczarskich poszybowały w górę
09.07.2020 -
Ostatnia aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy zakończyła się spektakularnym wzrostem notowań produktów mleczarskich, nienotowanym od wielu miesięcy.
Aukcja z 7. lipca br. na giełdzie Global Dairy Trade po raz czwarty z rzędu zakończyła się wzrostem notowań. Tym razem zmiana ogólnego indeksu cenowego na plus wyniosła aż 8,3%
Ostatnia, tak wyraźna zmiana indeksu sprawiła, że niemal wszystkie dostępne kategorie produktów mleczarskich uległy wzrostowi z jednym wyjątkiem. Największe zmiany widoczne były szczególnie w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 14%).
Wspomnianym wyjątkiem, który zaliczył jako jedyny spadek był bezwodny tłuszcz mleczny (– 0,2%). Nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 25 688 t produktów mleczarskich, czyli o ponad 4 tys. ton więcej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,2%,
- Masło – wzrost o 3,0%,
- Maślanka w proszku – wzrost o 3,8%,
- Ser Cheddar – wzrost o 3,3%,
- Laktoza – wzrost o 1,9%,
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,5%,
- Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 14%
Choć w maju, jak podał GUS, przeciętna cena mleka w skupie ponownie spadła, to w ostatnim czasie z terenu zaczęły napływać sygnały o podwyżkach w niektórych mleczarniach. Pozostaje mieć nadzieję, że poprawa koniunktury na rynku globalnym przyspieszy odwrócenie negatywnego trendu cenowego i przyczyni się do wzrostu stawek oferowanych za biały surowiec.
(09.07.2020 za farmer.pl)