Notowania produktów mleczarskich znów zniżkowały
19.08.2020 -
Po silnym wzroście na początku lipca nastąpiła już trzecia z kolei obniżka notowań produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade.
Aukcja z 18. sierpnia br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się po raz trzeci z rzędu spadkiem. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 1,7% Ostatni duży wzrost notowań zarejestrowano na aukcji z 7 lipca br. (+8,3%).
Ostatnia zmiana indeksu wpłynęła na obniżki w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na minus widoczne były szczególnie w przypadku sera Cheddar (- 3,6%) i laktozy (- 3,3%). Niewielki wzrost odnotowano jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 1,1%).
Nadal w notowaniach niedostępny jest indeks serwatki w proszku, która już od dłuższego czasu widnieje na liście produktów. Tego dnia sprzedano ogółem 31 331 t produktów mleczarskich, czyli nieco ponad 1 tys. ton mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,9%,
- Masło – spadek o 2,0%,
- Maślanka w proszku – nie oferowana,
- Ser Cheddar – spadek o 3,6%,
- Laktoza – spadek o 3,3%,
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,1%,
- Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 2,2%
(19.08.2020 za farmer.pl)