Okres wakacyjny to czas zmiany nawyków żywieniowych
27.07.2020 -
Okres wakacyjny to czas wyższych temperatur oraz zmiany nawyków żywieniowych. W lipcu i sierpniu preferujemy spożywanie lekkich posiłków, najczęściej w formie płynnej lub półpłynnej, które pozwalają jednocześnie zaspokoić głód oraz gasić pragnienie – powiedziała serwisowi portalspożywczyc.pl Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu w Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol.
Dodatkowo, m.in.: śmietanki, śmietany i jogurty są uzupełnieniem dań oraz przekąsek z wykorzystaniem owoców i warzyw sezonowych, a jedną z ulubionych zup jest orzeźwiający chodnik przygotowywany na bazie kefiru i maślanki.
Podkreśla, że Mlekpol doskonale jest przygotowany do zaspokojenia większego zapotrzebowania na te produkty, przede wszystkim pod kątem wydajności maszyn i urządzeń. – Zwiększona produkcja tzw. galanterii nie odbywa się kosztem innych produktów, ponieważ w tym okresie skup mleka w Spółdzielni jest większy o ok. 8% Dobra organizacja zakładów Mlekpol oraz planowanie z uwzględnieniem zmian pogodowych, umożliwiają dostarczanie świeżych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Pozwala to w pełni zabezpieczyć zamówienia naszych dystrybutorów – mówi Małgorzata Cebelińska.
Dodaje, iż ze względu na specyfikę branży, czyli potrzebę produkcji przez 7 dni w tygodniu, urlopy w Mlekpolu są planowane i wykorzystywane przez cały rok w zależności od zapotrzebowania naszych pracowników. – Oczywiście większość osób (zwłaszcza ci, którzy posiadają dzieci w wieku szkolnym) chętniej korzysta z urlopu wypoczynkowego w okresie wakacyjnym. Mlekpol rekompensuje te nieobecności poprzez zatrudnienie pracowników sezonowych, głównie młodzieży i studentów, którzy wykorzystują w ten sposób przerwę w edukacji. Rodzice cieszą się, że ich dzieci zdobywają swoje pierwsze zawodowe doświadczenie w naszych zakładach pod ich czujnym i troskliwym okiem – mówi dyrektor handlu w Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol.
(27.07.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)