Oto 5 ciekawych debiutów na Restaurant Week.
Debiutują aż 53 restauracje! Na startującym właśnie Restaurant Week do odkrycia są aż 53 debiutujące restauracje! Wszystkie skomponowały popisowe menu - trzy dania z prezentem za jedyne 59zł (do -50%). (https://app.rclb.pl) i na https://RestaurantWeek.pl. Na pewno warto odwiedzić jedną z poniższych wyjątkowych restauracji.
Najlepsze debiuty w Warszawie
Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 26 września. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Co proponują debiutanci z Warszawy? Sprawdźcie!
- Ażur
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu, jak zawsze są debiutanci. W Warszawie na Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Ażur. Nowoczesne, a zarazem ciepłe wnętrze zaprasza zapachem świeżych ziół i kwiatów ustawionych na regałach i stołach. Krótka karta menu, charakteryzuje się prostą i nowoczesną kuchnią. W festiwalowym menu B czeka na nas m.in. pâté z gęsi ze smażonym borowikiem, domową bagietką oraz szarpana, wolno pieczona wieprzowina, rösti z buraka, chrust z ziemniaka i espuma chrzanowa. Na deser sernik z kasztanami i konfiturą truflową. Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie. W menu A Chef poleca tatar z suszonych pomidorów z kaparami i wędzonym tofu oraz policzki z dorsza z kremowym puree ziemniaczanym z cukinią, marchwią, tymiankiem cytrynowym i sosem maślanym. Kulinarną ucztę kończy gruszka, sorbet truskawkowy, ziemia jadalna i beza włoska.
- Bydło i Powidło
Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja specjalizująca się pieczonej wołowinie. To mocny debiut tej edycji! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. polędwicę wołową, gratin ziemniaczane, fasolę z migdałami z domowym sosem do wyboru. Danie główne w wersji wege to burger wege z domowym ketchupem, sałatą, pomidorem i cebulą z grilla. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
- Słodki Słony Familia
Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia, pełna
wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie. O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii – Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy – Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjemy sztufadę wołową nadziewana czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
- Yami Yami Sushi & Co
Dalekie podróże to jedynie marzenie? Co powiecie na kulinarną podróż do dalekiej
Azji? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i zdecydować się na Yami Yami Sushi & Co, czyli klimatyczną restaurację, która oferuje kuchnię azjatycką. W festiwalowym menu A znajduje się mi.in. zupa miso z grzybami enoki i makaronem ryżowym, futomaki z łososiem czy słodki ziemniak ze słonymi lodami z żółtkiem i zieloną herbatą. W menu B znajdziemy m.in. zestaw 3 przekąsek: – Goma – Wakame – Kimchi; fit rolkę w ogórku z krewetką gotowaną, tuńczykiem i oshinko, a także tatar z łososia na ryżu. Słodkim zwieńczeniem kulinarnej uczty będzie panna cotta z trawą cytrynową i kokosem. Brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!
- Roxx
Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Twoje podniebienie i sprawią, że będziesz chciał tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Partnerem jesiennej edycji Restaurant Week jest marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.
(Informacja prasowa Restaurant Week)