Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności priorytetem KOWR. "Zmiany legislacyjne są niezbędne"

06.12.2023 -

Jednym z innowacyjnych projektów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który łączy różne dyscypliny, jest pilotaż paszportyzacji polskiej żywności - podkreślił podczas spotkania podsumowującego działalność KOWR w 2023 r. Mateusz Balcerowicz, Dyrektor Departamentu Innowacji w KOWR. Jak dodał, podobny projekt, który ma charakter strategiczny, nie został dotychczas zrealizowany na polskim rynku.

Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności jest jednym z ponad 70 różnych zadań KOWR

  • Koszt pilotażu wyniósł 16,8 mln zł i został w całości sfinansowany z planu finansowania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
  • Mateusz Balcerowicz, Dyrektor Departamentu Innowacji w KOWR: „Da się zbudować jeden system dla różnych rynków rolnych, który będzie czerpał dane z systemów branżowych”
  • M. Balcerowicz: Obecnie gotowy do wdrożenia paszportyzacji polskiej żywności jest rynek wołowiny
  • Dyrektor Departamentu Innowacji w KOWR: Samo wdrożenie systemu docelowego nie jest problemem technologicznym. Bardzo dużym wyzwaniem są kwestie organizacyjne, współpraca i współdziałanie (…)
  • M. Balcerowicz: System wdrożeniowy paszportyzacji polskiej żywności wymaga zmian legislacyjnych

W spotkaniu podsumowującym, które odbyło się 5 grudnia, wzięli udział Dyrektor Generalny KOWR, dr inż. Waldemar Humięcki, Zastępcy Dyrektora Generalnego Jan Białkowski, Małgorzata Gośniowska-Kola, Marcin Wroński oraz Dyrektor Departamentu Innowacji, Mateusz Balcerowicz.

Dyrektor generalny KOWR podsumował najważniejsze zagadnienia w kontekście działalności KOWR w 2023 r., w szczególności te dotyczące gospodarowania nieruchomościami rolnymi Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Jak podkreślił, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizuje ponad 70 rożnych zadań, a bardzo pozytywną opinię o Ośrodku potwierdzają wyniki badania „Polska wieś i rolnictwo 2023”.

W trzech kwartałach 2023 r. KOWR sprzedał ponad 3 tys. ha gruntów, natomiast w pierwszych trzech kwartałach tego roku KOWR wydzierżawił prawie 23,5 tys. ha gruntów rolnych i przedłużył ponad 3 tys. umów dzierżawy na powierzchnię ponad 78 tys. ha. Ponadto KOWR pozytywnie rozpatrzył 450 wniosków złożonych przez rolników i producentów rolnych i przyznał rekompensatę w wysokości 17,07 mln zł z tytułu utraty przychodów z prowadzonej przez nich działalności rolniczej, w przypadku upadłości podmiotu skupującego produkty rolne.

Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności rozpoczął się w 2021 r. a zakończył 30 listopada 2023 r.

Jak zaznaczył Mateusz Balcerowicz, pilotaż paszportyzacji polskiej żywności był inicjatywą organizacji branżowych, skupionych na trzech rynkach: wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Projekt łączy różne dyscypliny: kwestie informatyczne, cyfryzacyjne czy analizy zbioru danych z gospodarką żywnościową i rolną. Koszt pilotażu wyniósł 16,8 mln zł i został w całości sfinansowany z planu finansowania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Wśród najważniejszych wniosków z pilotażu jest przede wszystkim potwierdzenie, że da się zbudować jeden system dla różnych rynków rolnych, który będzie czerpał dane z systemów branżowych. Potwierdziliśmy, że jest to wykonalne organizacyjnie, technicznie oraz pod względem prawnym. Co więcej jest to opłacalne ekonomicznie w zakresie zarówno zasobów ludzkich, jak i finansowych, którymi dysponują branża oraz administracja publiczna.

Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności a rynek wołowiny

Mateusz Balcerowicz dodał, że kolejnym najważniejszym wnioskiem z pilotażu jest to, że obecnie gotowy do wdrożenia takiego systemu jest rynek wołowiny. Co więcej na tę chwilę powinien być to pierwszy rynek, który zostanie nim objęty.

- Wynika to przede wszystkim z dojrzałości podmiotów, które biorą w nim udział. Jest to nawet oczekiwane przez kontrahentów wobec polskich producentów. Jeżeli chodzi natomiast o rynek wieprzowiny i ziemniaka jest to możliwe i wykonalne. W przypadku wieprzowiny, uczestnicy tego rynku sami muszą zdecydować, czy jest to dla nich w tym momencie niezbędne. W przypadku ziemniaków badania ankietowe wykazały, że jest to oczywiście możliwe, ale nie do końca uzasadnione z punktu widzenia oczekiwań konsumenta końcowego.

Paszportyzacja polskiej żywności a produkty przetworzone z ziemniaków

Dyrektor Departamentu Innowacji KOWR dodał, że byłoby to uzasadnione w przypadku poszczególnych produktów, jakie powstają z ziemniaków, przede wszystkim produktów przetworzonych, takich jak frytki czy żywność dla niemowląt. Tam rzeczywiście wskazano, że takie potwierdzenie informatyczne produkcji miałoby sens i logikę.

- Samo wdrożenie systemu docelowego nie jest problemem technologicznym. Bardzo dużym wyzwaniem są kwestie organizacyjne, współpraca i współdziałanie zarówno podmiotów działających na tym rynku, jak i administracji publicznej. Projekt wymaga rzeczywistego i mocnego ucyfrowienia administracji publicznej w zakresie rolno spożywczym, czyli w zakresie bezpieczeństwa i badań jakości żywności. Wszystkie instytucje muszą dojść do pewnego poziomu zaangażowania, zaawansowania ucyfrowienia swoich systemów, po to, żeby taki system pilotażu miał sens.

Paszportyzacja polskiej żywności a konieczność zmian prawnych

Mateusz Balcerowicz dodał, że system wdrożeniowy wymaga zmian legislacyjnych, choćby zmian w zakresie przetwarzania danych, w tym danych osobowych. Na potrzeby pilotażu zrealizowano to na podstawie umów cywilnoprawnych, natomiast docelowo, jeżeli miałyby być nim objęte miliony podmiotów, byłoby to niemożliwe.

- Gdyby taki projekt miał być wdrażany to powinien on mieć również wsparcie w zakresie działań edukacyjnych i kampanii społecznej, po to by sami konsumenci widzieli sens wdrażania systemu i wiedzieli, jak z niego korzystać.

Działalność KOWR a Odnawialne Źródła Energii

Jak podkreślono podczas spotkania, KOWR prowadzi działania w kontekście odnawialnych źródeł energii, a dokładniej monitoruje rynek biokomponentów i biopaliw ciekłych, biogazu rolniczego, biopłynów, a także działalności spółdzielni energetycznych. W tym kontekście KOWR prowadził w tym roku m.in. 16 bezpłatnych warsztatów i szkoleń dotyczących funkcjonowania mikrobiogazowni rolniczych, wykorzystania biomasy rolniczej do produkcji brykietu, a także założenia i działalności spółdzielni energetycznych.

„Poland tasted good” – pod tym hasłem KOWR promuje i wspiera rozwój współpracy handlowej sektorarolno-spożywczego z zagranicą. Dzięki tym działaniom, jak podkreśla Ośrodek, z roku na rok rośnie eksport polskich towarów rolno-spożywczych. Pod hasłem #KupujŚwiadomie KOWR promuje też patriotyzm konsumencki i odpowiedzialne decyzje zakupowe.

(06.12.2023 za portalspozywczy.pl)


Współpraca