Podczas pandemii wydajemy więcej na zdrową żywność

04.09.2021 -

Pod wpływem pandemii konsumenci radykalnie zmienili podejście do ochrony zdrowia i prawidłowego odżywiania. Niemal połowa Europejczyków deklaruje, że w tym czasie zwiększyła wydatki na zdrową żywność, wynika z najnowszego badania międzynarodowej firmy doradczej Bain & Company. Szczególnie mocno widać to wśród osób młodszych z pokolenia Z oraz milenialsów.

Wydatki w górę

Około 43% mieszkańców Europy twierdzi, że podczas pandemii zaczęło wydawać więcej na zdrową żywność, a co czwarty respondent zwiększył wydatki na opiekę zdrowotną. Prym w sondażu wiodą mieszkańcy krajów, które najbardziej ucierpiały podczas pandemii. Zwiększoną troskę o własne zdrowie zadeklarowało 61% Włochów i 54% Brytyjczyków, przy średniej europejskiej na poziomie 48%.

Wyraźny wzrost zainteresowania zdrowiem to istotny sygnał dla producentów żywności i sieci handlowych, by w walce o klienta dostosowywać swoją ofertę do zmieniających się preferencji. W polskich supermarketach Auchan i Carrefour sekcje ze zdrową żywnością są coraz większe i lepiej zaopatrzone, choć daleko nam jeszcze do flagowego amerykańskiego Whole Foods Market – powiedziała Katarzyna Wal, Starszy Menedżer w Bain & Company. – Coraz więcej konsumentów, zwłaszcza młodszych, zwraca uwagę na jakość żywności i poszukuje na półkach zdrowszych produktów, często również zamienników mięsa czy nabiału.

Europejczycy niezdyscyplinowani

Eksperci Bain & Company wskazują, że choć Europejczycy chcą prowadzić zdrowy tryb życia, to rzadko się im to udaje. Około 40% ankietowanych osób przyznało, że podczas pandemii więcej czasu poświęcało na oglądanie telewizji i kanałów streamingowych, a mniej na ćwiczenia fizyczne. Niemal co trzeci respondent przyznał, że podczas pandemii przybrał na wadze, co w szczególności dotyczy mieszkańców Włoch i Wielkiej Brytanii (odpowiednio 36 i 34%). Jedynie 8% Europejczyków stwierdziło, że podczas pandemii ograniczyło bądź rzuciło palenie, a 13%, że zaczęło spożywać mniej alkoholu.

By wyjść naprzeciw potrzebom klientów, producenci żywności mogą podejmować szereg działań, poprawiając swoją ofertę pod względem składu produktów czy też wielkości opakowań, uważają eksperci Bain & Company. Z kolei sieci detaliczne mogą tak aranżować powierzchnie handlowe, by zdrowa żywność była lepiej eksponowana oraz łatwiej dostępna, także pod względem cenowym.

Zmieniające się preferencje klientów nie uszły uwadze także polskim producentom żywności. Wystarczy wspomnieć firmy z sektora mleczarskiego, które jak Polmlek, ciągle poszerzają gamę substytutów nabiału. Pojawienie się w Polsce zrównoważonych marek promujących zdrowe żywienie wydaje się być kwestią czasu – powiedziała Katarzyna Wal.

Budując swoją markę i umacniając pozycję rynkową, sieci handlowe i producenci żywności mogą również włączać się w kampanie promujące prawidłowe odżywianie, podkreślając jego pozytywny wpływ na zdrowie. Nie bez znaczenia jest przyłączanie się przez detalistów i producentów dóbr konsumpcyjnych do inicjatyw prozdrowotnych prowadzonych na poziomie ogólnokrajowym lub regionalnym, twierdzą eksperci Bain & Company.

(04.09.2021 za swiatrolnika.info)


Współpraca