Polmlek chce odbudować prestiż mleczarstwa. Nowoczesny zakład otwarty dla studentów
20.10.2023 -
Podpisana w Lidzbarku Warmińskim umowa o współpracy między Uniwersytetem a Polmlekiem zakłada szereg wspólnych działań zmierzających do stworzenia nowatorskiego programu kształcenia specjalistycznych kadr mleczarskich. Uniwersytet oraz przedstawiciele Grupy Polmlek podejmą także wspólne działania prezentujące mleczarstwo, jako branżę nowoczesnych technologii.
Polmlek będzie kształcił studentów UWM
Przedsiębiorcy i uczelnia będą promować mleczarskie i około mleczarskie kierunki studiów. Wspólny cel to odbudowanie prestiżu i etosu zawodu oraz przyciągniecie do branży i na uczelnię osób młodych ambitnych, szukających nowych wyzwań.
Grupa Polmlek otwiera swój najnowocześniejszy zakład - mleczarnię w Lidzbarku Warmińskim na potrzeby kształcenia studentów UWM. Warsztaty, laboratoria i ćwiczenia studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM już od października odbywać się będą m.in. w lidzbarskim zakładzie Polmleku.
To szansa na poznanie światowych technologii przetwórstwa mleka. Wspólnie chcemy przełamać stereotypy od lat pokutujące wśród studentów i absolwentów szkół średnich. Chcemy pokazać studentom i kandydatom na studia, jak dynamicznie zmieniła się branża, czego przykładem jest zakład w Lidzbarku. Dziś fabryka to jedna z najbardziej zaawansowanych technologicznie mleczarni w tej części Europy. W pełni zautomatyzowane linie i nowatorskie rozwiązania już za chwilę będą mleczarskim standardem. Nasza mleczarnia wyprzedza epokę, chcemy dzielić się wiedzą, doświadczeniem i pomagać w kształceniu kadr, które u nas znajdą ciekawą, pełną wyzwań pracę - mówi Marcin Witulski prezes Polmlek sp. z.o.o.
Trzeba odczarować mleczarstwo
Marta Wangin dyrektor Centrum współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym UWM zapewnia o potrzebie wspólnego poszukiwania rozwiązań, które pokażą młodym ludziom, dlaczego warto wybierać kierunki związane z przetwórstwem mleka.
Tę branżę, trzeba odczarować w oczach studentów i kandydatów na studia - mówi Marta Wangin.
Według analiz branża jest jednym z najszybciej rozwijających się technologicznie działów przetwórstwa spożywczego. Skok cywilizacyjny, jaki zaliczyło mleczarstwo, nie został dostrzeżony przez młodzież szukającą dla siebie kierunków studiów. W powszechnym odbiorze społecznym funkcjonuje archaiczny wizerunek mleczarza.
Już wkrótce w UWM w Olsztynie odbędzie się specjalny warsztat z udziałem studentów, pracowników naukowych i przedstawicieli Grupy Polmlek poświęcony poszukiwaniu skutecznych metod komunikowania o atrakcyjności studiów i branży mleczarskiej.
Polmlek wspólnie z UWM zamierza uruchomić program stażowy i stypendialny, angażować studentów Wydziału Nauki o Żywności w działania stricte produkcyjne, a także badawczo rozwojowe poprzez działające na terenie zakładów Grupy Polmlek Centra Badawczo Rozwojowe.
Pierwsze grupa studentów pod kierunkiem prof. dr hab. Fabiana Dajnowca kierownika Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, już w październiku będzie zgłębiać w Lidzbarku m.in. technologię frakcjonowania serwatki i produkcję funkcjonalnych odżywek WPC.
(20.10.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)