Polski Kongres Serowarski 2020
W dniach 21-23 września 2020 w Lublinie odbył się Polski Kongres Serowarski. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2020, Mleczne Laury 2020, Krok do Sukcesu 2020 i Good Cheese 2020. Gospodarzem regionalnym była Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.
Kongres otworzyła jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska, a następnie głos zabrała Emilii Pożarowszczyk – kierownik marketingu w SM SPOMLK, przedstawiciel gospodarza regionalnego.
Kongres podzielony był na trzy części: dwa panele tematyczne i Jesienne Warsztaty Mleczarskie.
Panel I: Trendy rynkowe i nowe technologie. W tej części uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
– „Czego oczekują konsumenci dziś kupując sery? Zmiany zachowań konsumenckichw dobie pandemii” – Emilia Pożarowszczyk, kierownik działu marketingu SM Spomlek;
– „Wyróżnij się i bądź innowacyjny – jak zadbać o właściwą ochronę własności intelektualnej w branży serowarskiej” – Monika Zielińska – rzecznik patentowy i Jakub Słupski, adwokaci w Patpol Legal;
– Nowe rozwiązania – lepsza kontrola procesu” – Izabela Jagodzińska, Foss Polska;
– Wanna wstępnego prasowania – Katarzyna Bojarczuk, PHIMAR;
– „Ścieki jako surowiec” – Łukasz Kaczmarek, Veolia Water;
– „Nowe technologie przy użyciu dotychczasowych rozwiązań” – Paweł Czeczko, Calvatis.
Panel II: Oczekiwania w wartości młodych Polaków a zmiany w konsumpcji – jako wyzwanie branży.
W tej części uczestnicy wysłuchali wykładu Marty Kosik z Ekodesign pt. „Trendy w opakowaniach”.
Jesienne Warsztaty Mleczarskie rozpoczęło wystąpienie Marka Gogola z sztuka-degustacji.pl pt. „Sztuka degustacji – jak serwować ser i piwo”.
Następnie uczestnicy udali się na drugą część Warsztatów na Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie prof. dr hab. Bartosz Sołowiej zaprezentował „Badanie tekstury produktów mleczarskich”.