Prezes POHiD: Sieci handlowe już teraz prowadzają zrównoważony rozwój
16.11.2023 -
Sieci handlowe już teraz wprowadzają różne modele oszczędzania energii – zmniejszanie natężenia światła na parkingach i w sklepach, gdzie jest taka możliwość, zmiana oświetlenia na LED, instalacje fotowoltaiki. Dodatkowo oszczędności są realizowane również w obszarze logistyki – powiedziała Renata Juszkiewicz, prezes zarządu, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji podczas debaty pt. „Zrównoważony handel: cyrkularność, niemarnowanie, kaucyjność, lokalność” na FRSiH.
Sieci muszą oszczędzać
Oszczędności mają wpływ na koszty działalności sieci handlowych, a to bezpośrednio przekłada się na kontrakty i ceny na półkach, a tym samym na inflację.- mówiła prezes Juszkiewicz
Sieci handlowe starają się wprowadzać także takie rozwiązania dla konsumentów jak zakupy na wagę, współpraca z organizacjami charytatywnymi jak Caritas.
Starając się ograniczyć marnowanie żywności detaliści pilnują wykładania towaru na półkach w taki sposób, aby ten z krótszą datą przydatności do spożycia był wykładany z przodu, a nieforemne warzywa są przeznaczano do produkcji dań gotowych.
Sieci ograniczyły marnowanie żywności o 25 tys. ton rocznie
Sieci starają się również ograniczać powstawanie odpadów. Takim działanie jest proponowanie konsumentom zamiast tzw. Zrywek, torebek bawełnianych wielorazowego użytku.
Prace nad systemem kaucyjnym
My 3 lata pracowaliśmy nad ustawą o systemie kaucyjnym i nagle się okazało, że ma on objąć również opakowania po napojach mlecznych. To wywraca lata naszej pracy - podkreśliła Renata Juszkiewicz
Zaznaczyła, iż wdrożenie systemu kaucyjnego tylko w jednym sklepie wielkopowierzchniowym kosztuje milion złotych. Obecny projekt zakłada zbyt krótkie vacatio legis. To rozwiązanie zakłada kary już po roku.
Małe sklepy mają problemy z sukcesją i wolumenami
Renata Juszkiewicz podkreśliła, że POHiD od trzech dekad tworzy polski handel.
Mamy 90% Produktów lokalnych, bo tego chcą klienci. Nie można nie mieć na półce kieleckiego majonezu. Dostrzegamy wartości, ale o cenie w dużej mierze decyduje wolumen. Im większy wolumen, tym niższa cena. Małe sklepy są zamykane bo nie mają sukcesji i nie mają odpowiedniego wolumenu. Do tego dochodzi jeszcze ogromna skala kradzieży - powiedziała Prezes Juszkiewicz
(16.11.2023 za portalspozywczy.pl)