Produkcja artykułów mleczarskich
09.02.2021 -
W okresie od stycznia do października 2020 r. wyprodukowano 2 853,0 mln l mleka spożywczego i było to o 6,6% więcej niż w tym samym czasie 2019 roku.
W okresie dziesięciu miesięcy minionego roku wytworzono 284,2 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających i było to mniej o 1,7% niż w roku 2019. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego całkowita produkcja masła w okresie od stycznia do października 2020 roku osiągnęła poziom 199,2 tys. ton, czyli więcej o 5,8% niż w 2019 roku.
W ciągu dziesięciu miesięcy 2020 r. zwiększono produkcję odtłuszczonego mleka w proszku o 3,2% w porównaniu z rokiem 2019 r tj. do 139,2 tys. ton. Ograniczono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku o 23,5% w porównaniu z rokiem 2019, przez co ukształtowała się ona na poziomie 24,4 tys. ton.
(09.02.2021 za gospodarz.pl)