Produkcja artykułów mleczarskich
22.12.2020 -
Od początku 2020 r. polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych produktów na poziomie wyższym niż przed rokiem.
Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski. Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń-październik 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 2,9 mln ton, a więc większej o 6,6% niż przed rokiem.
W tym czasie produkcję masła zwiększono o 5,7% do 199 tys. ton. Za to produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 139 tys. ton i była o 3,1% wyższa niż przed rokiem. Śmietany niezagęszczonej wytworzono 340 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 401 tys. ton, czyli odpowiednio o 2,3% i 2,2% więcej niż w okresie styczeń-październik 2019 r. O 0,4% do 320 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1,7% do 284 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 22,1% do 25 tys. ton.
(22.12.2020 za gospodarz.pl)