Produkcja i dystrybucja żywności - kwestie istotne dla przedsiębiorców”
W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
Wydarzenie otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, zaś Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP prowadziła konferencję moderując po każdej z prezentacji sesje pytań i odpowiedzi.
Pierwszą prezentację pt. „Aktualizacja informacji na temat prac legislacyjnych z zakresu zanieczyszczeń żywności wygłosił Andrzej Starski, kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. W swoim wystąpieniu prelegent dokładnie omówił rozporządzenie (UE) 2023/915, mikotoksyny, toksyny pochodzenia roślinnego, oraz zanieczyszczenia procesowe i pozostałe zanieczyszczenia.
Kolejne zagadnienie pt. „Wymagania mikrobiologiczne pod kątem praktycznym w produkcji żywności” przedstawiła Romualda Dolińska, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego w Silliker Polska Sp. z o.o. Prelegentka odniosła się do zagadnień dotyczących monitoringu środowiska produkcyjnego żywności jako elementu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W dalszej części prezentacji omówiła wymagania mikrobiologiczne w kontekście jakości produktu gotowego oraz datę minimalnej trwałości a kryteria mikrobiologiczne.
Następnie Katarzyna Jerzak, dyrektor handlowy segmentu przemysł spożywczy w Grupie Impel w swoim wystąpieniu podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat: „Tabliczki mnożenia korzyści – od standardowej usługi do kompleksowego wsparcia branży spożywczej”. Zbigniew Florczuk, dyrektor grup produktowych Industrial Processes i Industrial Cleaning w spółce Climbex (Grupa Impel). Prelegent omówił specyfikę procesu mycia i higienizacji w branży spożywczej, dokonał analizy wyników w oparciu o modyfikację składowych koła Sinnera i przedstawił wpływ współpracy z dostawcą usług na standardy higieny i efektywność zakładu.
Ostatnią prezentację pt. „Specyfikacje i znakowanie dodatków do żywności – kwestie wymagające uwagi ze strony przedsiębiorców stosujących dodatki w swoich wyrobach” omówiła Joanna Gajda -Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Prelegentka przedstawiła ostatnie zmiany prawne rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności oraz obrót B2B.
Patronat nad konferencją objęła Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Żywność Wysokiej Jakości.