Produkcja mleka w Unii na stabilnym poziomie

13.07.2021 -

Eksperci Komisji Europejskiej optymistycznie patrzą na rynek mleka i twierdzą, że po zimnej wiośnie skup mleka w UE powinien się odbudować i przynieść roczny wzrost o 0,8% w 2021 roku.

Zdaniem analityków produkcja powinna osiągnąć poziom ponad 146 mln ton. Ożywienie oczekiwane jest w najbliższych miesiącach dzięki opadom deszczu w maju, które miały wpływ na jakość i dostępność trawy.

W ocenie analityków produkcja sera i masła w UE nieznacznie wzrośnie w 2021 r., odpowiednio o 0,8% (ponad 86 tys. ton) i 1% (około 23 tys. ton). Jak podaje KE ponowne otwarcie usług gastronomicznych w UE powinno wspierać konsumpcję sera i masła, która może w tym roku wzrosnąć o 1%

Oczekuje się, że produkcja świeżych produktów mlecznych w UE pozostanie stabilna. W ocenie ekspertów wynika to przede wszystkim ze stabilnej produkcji mleka spożywczego, na które wraz ze śmietaną nadal jest popyt w Chinach.

(13.07.2021 za wrp.pl)


Współpraca