Raport Pekao: Rośnie produkcja masła, spada śmietany
04.12.2023 -
Bank Pekao opracował raport branżowy dotyczący rynku mleczarskiego. Jak w ostatnich miesiącach kształtowały się krajowe ceny i produkcja mleka można przeczytać w Raporcie Banku Pekao pt. Branża mleczarska.
Krajowe ceny mleka
Jak czytamy Raporcie Banku Pekao, pod wpływem osłabienia notowań produktów mlecznych na świecie i w Europie na rynku polskim odnotowano spadki ich cen. Najbardziej potaniały masło i proszki mleczne.
Spadki notowań na światowym i europejskim rynku wywierały presję na ceny sprzedaży produktów mlecznych w Polsce, które również uległy osłabieniu. Intensywność tego zjawiska była jednak zróżnicowana po segmentach:
- Największy spadek cen odnotowano w przypadku masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W sie’23 krajowe zakłady otrzymywały za OMP o 40% mniej r/r. Spadek cen masła był tylko nieco niższy (-35% r/r). Na tak silne osłabienie notowań wpływ miała sytuacja na rynku globalnym (slajd 6). Konkurencja ze strony szybko taniejących produktów importowanych powodowała presję na ceny krajowych wyrobów.
- W mniejszym stopniu potaniały sery. Średnia cena Goudy w sie’23 była niższa o 18% w relacji do szczytu osiągniętego w gru’22 oraz o 14% r/r.
- Jedynie nieznacznie spadły ceny mleka i śmietany, czyli produktów których podaż ulega szybkiemu dostosowaniu do bieżącego popytu, zarówno na rynku wewnętrznym, jak i za granicą
Wyzwaniem dla firm mleczarskich był już koniec 2022 roku, gdy spadkom cen sprzedaży produktów towarzyszyły wzrosty kosztów surowca. W 2023 roku nastąpiło dostosowywanie cen surowca do notowań gotowych produktów.
Ceny produktów mlecznych na rynku europejskim i światowym
Ceny produktów mlecznych na rynku europejskim i światowym zaczęły się osłabiać w 2H22. Jednak ceny surowca zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce rosły do końca roku, znajdując się pod presją czynników sezonowych o charakterze podażowym oraz nadal wysokich kosztów produkcji w gospodarstwach rolnych. W gru’22 polscy rolnicy otrzymywali za surowiec przeciętnie 59 euro/100 kg, tj. nieco więcej niż średnia w całej Unii Europejskiej. Krajowa cena skupu mleka ekologicznego przekroczyła 64 euro.
Początek 2023 roku przyniósł dostosowanie cen krajowych do słabnących globalnych notowań produktów mlecznych. W całym okresie ośmiu miesięcy 2023 roku zakłady przetwórcze zmniejszały stawki płacone rolnikom za surowiec.
W sierpniu 2023 roku za mleko o standardowych parametrach polscy hodowcy otrzymywali o 23% mniej niż w grudniu oraz o 18% mniej r/r. Spadły też ceny mleka ekologicznego, choć w mniejszej skali – w sie’23 ten rodzaj surowca był w kraju tańszy o 11% niż w grudniowym szczycie, a ceny obniżyły się do poziomu z analogicznego miesiąca poprzedniego roku
Krajowa produkcja mleka i produktów mleczarskich
Wzrost dostaw surowca wspiera wyniki produkcyjne krajowego przetwórstwa. Branża jednak koryguje strukturę bieżącej produkcji pod wpływem popytu.
W 2022 roku widoczny był wzrost wolumenu krajowej produkcji większości głównych produktów. Jedynie w przypadku serów odnotowano dynamikę ujemną, ale była ona niewielka.
W 2023 roku wzrost dostaw mleka od rolników stanowił wsparcie dla wolumenu produkcji gotowych przetworów. Jednak zmieniające się uwarunkowania popytowe miały wpływ na dynamiki notowane w poszczególnych asortymentach produktowych. W okresie 8M23 krajowe przetwórstwo zmniejszyło produkcję wyrobów świeżych (mleko i śmietana), które mają krótki termin przydatności do spożycia.
Szczególnie silną ujemną dynamikę zarejestrowano w przypadku śmietany. W warunkach wzrostu dostaw surowca ograniczanie produkcji wyrobów świeżych sugeruje osłabienie popytu na nie. Równolegle zarejestrowano wzrosty produkcji proszków mlecznych oraz masła.
W pierwszym przypadku sprzyjał im rosnący popyt zagraniczny, z kolei w drugim większą rolę odegrało zapotrzebowanie z rynku krajowego.
(04.12.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)