Rosną ceny większości produktów mleczarskich

17.07.2020 -

Na rynku krajowym na przełomie czerwca i lipca 2020 r. odnotowano wzrost cen większości produktów mlecznych.

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.06 – 5.07.2020 r. masło w blokach zbywały po 13,41 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim notowaniu i o 6% drożej niż miesiąc wcześniej. Za masło konfekcjonowane płacono 16,30 zł/kg (3,26 zł za 200 gramową kostkę), o 3,5% więcej niż tydzień wcześniej i o 9% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 12%, a masło konfekcjonowane –o 5%.

W Polsce na przełomie czerwca i lipca 2020 r. za OMP płacono 8,76 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i nieznacznie (o 0,4%) mniej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,83 zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% niższa niż w pierwszym tygodniu czerwca br. OMP było o 6% droższe niż przed rokiem, a PMP – o 2% tańsze.

W dniach 29.06 – 5.07.2020 r. odnotowano wzrost cen monitorowanych serów podpuszczkowych dojrzewających. W tym okresie za ser Edamski średnio w kraju uzyskiwano 13,22 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i nieznacznie (o 0,1%) więcej niż przed miesiącem. Ser Gouda, w odniesieniu do notowań sprzed tygodnia, podrożał o 2%, do 12,92 zł/kg. Cena tego sera była o 2% niż za niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 5%, a ser Gouda – nieznacznie (o 0,3%) tańszy.

(17.07.2020 za portalspożywczy.pl/KOWR)


Współpraca