Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.07.2020)

06.08.2020 -

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu lipca 2020 r. zwiększyły się ceny zbytu mleka w proszku i masła. Jednocześnie zmalały ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.07.2020 r. masło w blokach zbywano po 14,18 zł/kg, a więc drożej o 2% niż przed tygodniem i o 9% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 16,62 zł/kg wobec 16,61 zł/kg w poprzednim notowaniu. Cena ta była większa o 5,5% niż przed miesiącem. Oba rodzaje masła były tańsze niż przed rokiem: masło konfekcjonowane – o 2%, a masło w blokach – o 6%.

W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku otrzymywano 8,53 zł, a więc więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% mniej niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wynosiła 11,41 zł/kg i była wyższa o 0,5% niż przed tygodniem, ale niższa o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena OMP była mniejsza o 0,3%, a cena PMP – o 7%.

W czwartym tygodniu lipca 2020 r. za ser Edamski w kraju płacono 13,11 zł/kg, a za ser Gouda – 13,16 zł/kg, w obu przypadkach więcej o 1% niż tydzień wcześniej. W porównaniu z cenami otrzymanymi przed miesiącem ser Edamski był droższy o 0,2%, a ser Gouda – o 4%. Ceny tych serów podpuszczkowych dojrzewających były wyższe od cen sprzed roku o 1-2%.

Ceny na rynkach zagranicznych

W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu lipca 2020 r. producenci za masło, podobnie jak tydzień wcześniej, uzyskiwali 3,36 EUR/kg, czyli o 4,5% więcej niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2,09 EUR/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej i niż w czwartym tygodniu czerwca br. Średnia unijna cena masła była wyższa o 51% od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – o 23% wobec 169,80 EUR/100 kg. Unijna cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 2,74 EUR/kg, a zatem niższej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku średnia cena masła w UE była mniejsza o 11%, PMP – o 4%, podczas gdy cena OMP była wyższa o 2%.

Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 21 lipca 2020 r. indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 0,7%. W czasie sesji sprzedano 24 tys. ton artykułów mleczarskich.

Na GDT w czwartym tygodniu lipca 2020 r. zaobserwowano obniżkę cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku, przy jednoczesnej zwyżce cen sera i pełnego mleka w proszku. Za masło 21 lipca 2020 r. płacono 3 533 USD/t, a więc mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 7.07.2020 r.) i o 2% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 3 803 USD/t, czyli drożej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 680 USD/t, a zatem mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 3% niż przed miesiącem.

Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 218 USD/t i była wyższa o 0,3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 7%, PMP – o 5%, podczas gdy masło było tańsze o 20%, a ser Cheddar – o 2%.

(06.08.2020 za gospodarz.pl)


Współpraca