Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.09.2021)

13.10.2021 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20-26.09.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 19,91 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 9% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,03 zł/kg (4,21 zł za 200 gramową kostkę), o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 31%, a masła konfekcjonowanego – o 20%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,72 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 14,53 zł/kg, a więc więcej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż w czwartym tygodniu sierpnia 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 27,5%, a PMP – o 27%.

Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 15,29 zł/kg, czyli taniej o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,22 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 17%, a ser Gouda – o 14%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 21 września 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, zwiększył sie o 1%. W czasie sesji sprzedano blisko 24,5 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 21 września 2021 r. za masło płacono 4 857 USD/t, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 7.09.br.), ale więcej o 2% niż przed miesiącem. Cena transakcyjna sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 274 USD/t, czyli niższym o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 2% wyższym niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 302 USD/t, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 777 USD/t i była wyższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 48%, PMP – o 26,5%, ser Cheddar – o 16%, a OMP – o 14%.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 24 września 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 809 USD/t, tj. niższym o 3,5% niż przed tygodniem, ale wyższym o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 15%. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 943 USD/t, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 134 USD/t i była wyższa o 2% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 26,5%, a PMP – o 10%. Za ser Cheddar płacono 3 764 USD/t, tj. mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 33% tańszy.

(13.10.2021 za gospodarz.pl)


Współpraca