Smaki regionów 2018
W dniach 29 września 1 października 2018, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się Targi Smaki Regionów.
Targi otworzyli: Tomasz Kobierski – wiceprezes MTP i Marek Woźniak – marszałek województwa wielkopolskiego oraz wiceprezes Związku Województw RP.
Podczas oficjalnego otwarcia Targów Smaki Regionów Kapituła Konkursowa spośród 51 zgłoszeń przyznała 20 Złotych Medali MTP i trzy wyróżnienia.
Idea konkursu skupia się na promocji regionalnych produktów, które produkowane są w sposób naturalny i tradycyjny. Cechuje je prosty skład oraz niepowtarzalny smak.
Wśród nagrodzonych znaleźli się też przetwórcy mleka.
Złote medale TARGÓW SMAKI REGIONÓW 2018 otrzymali:
- QZKO – Serowarnia Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne Kamila I Marcin Wojnowscy, Deptucha;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl, Wielkopolskie, za Masło Ekstra.
Tego samego dnia odbył się też Wielki Finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Laureaci otrzymali nagrody „Perła 2018” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się też przetwórcy mleka.
Nagrodę „Perła 2018” – Produkt regionalny otrzymali:
Województwo kujawsko-pomorskie:
- Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski;
- Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin sp. z o.o.
Województwo lubelskie:
- Twaróg tłusty klinek tradycyjny – OSM Bychawa,
- Twarożek babuni półtłusty z Michowa – SM „Michowianka”.
Województwo lubuskie:
- Masło swojskie z mleka koziego – Qzko Kamila i Marcin Wojnowscy.
Województwo łódzkie:
- Jogurt naturalny 9% – PPH Klimeko – Bogusław Klimczak.
Województwo małopolskie:
- Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz,
Województwo opolskie:
- Śmietanówka oleska – OSM w Oleśnie.
Województwo podlaskie:
- Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och,
Województwo świętokrzyskie:
- Krówka kielczanka – OSM Bidziny
Województwo wielkopolskie:
- Maślanka wrzesińska – SM Września.
Województwo zachodniopomorskie
– Ser bałtycki – Wojciech Adamski.
W trakcie Wielkiego Finału Konkursu wręczono również Klucze do Polskiej Spiżarni. Nagrodą tą wyróżniono jednego przedstawiciela branży mleczarskiej, który wykazał się szczególnym wsparciem w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi. Klucz otrzymał Czesław Cieślak prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
W tegorocznej edycji Perły zostaną przyznane zwycięzcom wyłonionym spośród grona ponad 70 nominowanych produktów i potraw nagradzanych na szczeblu regionalnym.
Ponadto na Wielkim Finale wręczonych zostanie 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagroda ta jest przyznawana osobom lub organizacjom, które mają wyjątkowe zasługi w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.