Smaki regionów 2018

W dniach 29 września 1 października 2018, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się Targi Smaki Regionów.

Targi otworzyli: Tomasz Kobierski – wiceprezes MTP i Marek Woźniak – marszałek województwa wielkopolskiego oraz wiceprezes Związku Województw RP.

Podczas oficjalnego otwarcia Targów Smaki Regionów Kapituła Konkursowa spośród 51 zgłoszeń przyznała 20 Złotych Medali MTP i trzy wyróżnienia.

Idea konkursu skupia się na promocji regionalnych produktów, które produkowane są w sposób naturalny i tradycyjny. Cechuje je prosty skład oraz niepowtarzalny smak.

Wśród nagrodzonych znaleźli się też przetwórcy mleka.

Złote medale TARGÓW SMAKI REGIONÓW 2018 otrzymali:

  • QZKO – Serowarnia Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne Kamila I Marcin Wojnowscy, Deptucha;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl, Wielkopolskie, za Masło Ekstra.

Tego samego dnia odbył się też Wielki Finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Laureaci otrzymali nagrody „Perła 2018” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się też przetwórcy mleka.

Nagrodę „Perła 2018” – Produkt regionalny otrzymali:

Województwo kujawsko-pomorskie:

  • Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski;
  • Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin sp. z o.o.

Województwo lubelskie:

  • Twaróg tłusty klinek tradycyjny – OSM Bychawa,
  • Twarożek babuni półtłusty z Michowa – SM „Michowianka”.

Województwo lubuskie:

  • Masło swojskie z mleka koziego – Qzko Kamila i Marcin Wojnowscy.

Województwo łódzkie:

  • Jogurt naturalny 9% – PPH Klimeko – Bogusław Klimczak.

Województwo małopolskie:

  • Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz,

Województwo opolskie:

  • Śmietanówka oleska – OSM w Oleśnie.

Województwo podlaskie:

  • Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och,

Województwo świętokrzyskie:

  • Krówka kielczanka – OSM Bidziny

Województwo wielkopolskie:

  • Maślanka wrzesińska – SM Września.

Województwo zachodniopomorskie

– Ser bałtycki – Wojciech Adamski.

W trakcie Wielkiego Finału Konkursu wręczono również Klucze do Polskiej Spiżarni. Nagrodą tą wyróżniono jednego przedstawiciela branży mleczarskiej, który wykazał się szczególnym wsparciem w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi. Klucz otrzymał Czesław Cieślak prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

W tegorocznej edycji Perły zostaną przyznane zwycięzcom wyłonionym spośród grona ponad 70 nominowanych produktów i potraw nagradzanych na szczeblu regionalnym.

Ponadto na Wielkim Finale wręczonych zostanie 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagroda ta jest przyznawana osobom lub organizacjom, które mają wyjątkowe zasługi w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.

 


Współpraca