Spadek wartości produktów mlecznych na aukcji GDT

Na odbywającej się 5 marca 2024 roku 351 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -2,3% w stosunku do aukcji z dnia 20 lutego 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3630 USD/t.


Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1112 pkt., do poziomu 1086 pkt., co stanowi spadek o -2,3% w stosunku do aukcji z 20 lutego 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów wszystkie były oferowane. Ceny czterech produktów spadły i czterech wzrosły. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -5,2%. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +4,8%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 21235 t, wobec 24306 t na poprzedniej aukcji.
 
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,4%, cena – 6537 USD/t;
  • Masło – spadek o -1,0%, cena – 6461 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +3,7%, cena – 2504 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,0%, cena – 4277 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +4,8%, cena – 818 USD/t;
  • Ser Mozzarella – spadek o -0,4%, cena 3945 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -5,2%, cena – 2640 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -2,8%, cena – 3286 USD/t;
Kolejna 352 aukcja GDT odbędzie się 19 marca 2024 roku.
 

Współpraca