Spomlek ufundował stypendia dla młodzieży Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego

02.09.2020 -

Pięcioro uczniów z Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej 1 września odebrało stypendia ufundowane przez SM Spomlek.

Branża mleczarska jest bardzo dynamiczna i cały czas się rozwija, w związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowaną i profesjonalną kadrę pracowniczą rośnie. Mając na uwadze przyszłość młodych ludzi, ich karierę zawodową Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej razem ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek w Radzyniu Podlaskim podjęli współpracę celem kształcenia młodzieży w specjalistycznym technikum mleczarskim. Naukę w roku 2019 rozpoczęło niespełna 30 uczniów, którzy do czasu epidemii odbywali również lekcje praktyczne na terenie mleczarni w Radzyniu Podlaskim. Zajęcia te pozwoliły im poznać działy produkcyjne oraz poszczególne etapy produkcji wyrobów mlecznych: serów podpuszczkowych oraz proszków serwatkowych i masła. Pięcioro uczniów, którzy mieli najwyższą średnią ocen z przedmiotów zawodowych otrzymali stypendia ufundowane przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek w kwocie 2000 zł za cały rok szkolny nauki.

- Stypendium jest formą nagrody, wyróżnienia indywidualnego dla ucznia, który pracował cały rok szkolny na takie wsparcie. Ma mobilizować ucznia do rozwijania uzdolnień i zainteresowań naukowych oraz promować jego postawę w środowisku szkolnym. Mamy nadzieję, że pieniądze ze stypendiów będą wykorzystane na realizację marzeń uczniów i rozwianie ich pasji - mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Spomlek konsekwentnie inwestuje w kształcenie młodych osób. Robi to na poziomie współpracy z uczelniami wyższymi, fundując stypendia dzieciom członków spółdzielni, które kształcą się na kierunkach związanych z rolnictwem i przetwórstwem żywności oraz wsparciem szkolnictwa zawodowego w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Po dużym zainteresowaniu uczniów klasą mleczarską w roku ubiegłym, w tym roku kontynuowany był nabór do klasy pierwszej w technikum przetwórstwa mleczarskiego. Chęć rozwoju swoich umiejętności na w tym kierunku zgłosiło 16 uczniów, którzy 1 września rozpoczęli naukę.

- Dla wielu młodych ludzi decyzja dotycząca wyboru swojej przyszłej ścieżki zawodowej jest niezwykle trudna. Naszym zadaniem jest pokazanie im, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę przynoszącą wiele radości i satysfakcji - dodaje Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Spomlek jako pracodawca liczy na to, że część z tych uczniów za kilka lat będzie chciała kontynuować swoją przygodę z mleczarstwem i wybierze Spomlek jako pracodawcę.

(02.09.2020 za Roman Wieczorkiewicz/portalspozywczy.pl)


Współpraca