TOP 5 producentów mleka, sera i masła w UE. Na którym miejscu jest Polska?
24.11.2023 -
Produkcja mleka w Unii Europejskiej spada. Jak wynika ze statystyk, w roku 2022 na europejski rynek trafiło o 0,3 mln ton mleka mniej niż w roku 2021. Które państwa wyprodukowały go najwięcej?
Spadek produkcji mleka w Europie
Europejskie dane statystyczne za rok 2022 jasno wskazują na spadek produkcji mleka w Europie. Rolnicy w roku 2022 wyprodukowali 160 mln ton białego płynu. Jest to pierwsze zachwianie produkcji mleka w UE od roku 2010.
Ile mleka trafiło do mleczarni?
Ze 160 mln ton wyprodukowanego mleka, aż 149,9 mln ton przetransportowano do mleczarni. Pozostałe 10,1 mln ton rolnicy wykorzystali bezpośrednio w gospodarstwach. Mleko, które trafiło do mleczarni, zostało przetworzone na produkty mleczne.
Jaka była produkcja wyrobów mlecznych w 2022 r.?
W roku 2022 mleczarnie wyprodukowały:
- 22,5 mln ton mleka spożywczego,
- 7,7 mln ton zakwaszonych przetworów mlecznych z 6,0 ton mleka pełnego i 1,7 mleka odtłuszczonego,
- 2,3 mln ton masła z 46,4 mleka pełnego,
- 10,4 mln ton sera z 59,2 mln ton mleka pełnego i 16,9 mln ton mleka odtłuszczonego,
Do produkcji sera i masła wykorzystano łącznie 70% całego mleka pełnego, które było dostępne w mleczarniach UE.
TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej mleka spożywczego w UE?
W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej mleka spożywczego, znalazły się:
- Niemcy – 19%,
- Hiszpania – 14%,
- Francja – 13%,
- Włochy – 10%,
- Polska – 9%.
TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej zakwaszonych przetworów mlecznych?
W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej zakwaszonych przetworów mlecznych w UE, znalazły się:
- Niemcy – 29%,
- Niderlandy – 15%,
- Polska – 12%,
- Włochy – 8%,
- Irlandia – 7%.
TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej masła w UE
W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej masła w UE, znalazły się:
- Niemcy – 20%,
- Francja – 18%,
- Irlandia – 13%,
- Polska – 11%,
- Niderlandy – 9%.
TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej sera w UE
W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej sera w UE, znalazły się:
- Niemcy – 22%,
- Francja – 18%,
- Włochy – 13%,
- Niderlandy – 9%,
- Polska – 8%.
Jak wynika z powyższego zestawienia, choć Polska nie znajduje się na szczycie notowania, to utrzymuje stabilną 4. i 5. pozycje w poszczególnych produkcjach, która przekłada się na jej znaczenie rynkowe.
(24.11.2023 za tygodnik-rolniczy.pl)